Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Lekári odmietajú predĺženie ordinačných hodín v ambulanciách

Ilustračné foto Foto: TASR/Oliver Ondráš

Povinnosť ordinovať sedem hodín z osemhodinového pracovného času neumožňuje lekárovi sa venovať ďalším činnostiam, nevyhnutným pre chod ambulancie.

Bratislava 10. októbra (TASR) - Lekárom sa nepáčia plány na predĺženie ordinačných hodín všeobecných lekárov. Odmieta ich Slovenská komora lekárov (SLK), Asociácia súkromných lekárov (ASL) SR aj Slovenská spoločnosť všeobecného praktického lekárstva (SSVPL). Zmeny, ktoré sa pripravili "bez vedomia" lekárov, sú podľa prezidenta SLK Mariana Kollára lekárskou obcou vnímané veľmi negatívne. O návrhu by dnes mohol rokovať parlament.

"Tridsaťpäťhodinový ordinačný čas nie je pre nás 35 hodín v práci," upozornil dnes Kollár s tým, že ide len o čas pre pacientov. Podľa všeobecného lekára a člena Rady SLK Petra Pekaroviča by to v praxi znamenalo, že lekári by pracovali deväť až desať hodín denne. "Neviem, či si to dostatočne uvedomili poslanci, že čistý ordinačný čas, je len ten čas, ktorý venujeme priamo pacientovi," skonštatoval Kollár. Naznačil, že takýto krok by mohol zlikvidovať ambulantný sektor na Slovensku. "Všeobecní lekári si nezaslúžia, aby v ambulancii skapali," zdôraznil Pekarovič.

Predĺženie ordinačnej doby na 35 hodín týždenne je likvidačné, myslí si prezident ASL SR Marián Šóth. "Povinnosť ordinovať sedem hodín z osemhodinového pracovného času neumožňuje lekárovi sa venovať ďalším činnostiam, ktoré sú pre chod ambulancie a dostupnú zdravotnú starostlivosť pre pacienta nevyhnutné, ako aj ďalšiemu vzdelávaniu, čo je povinnosť pre každého lekára," povedal. Rozšírenie ordinačných hodín môže podľa Šótha poskytovanie primárnej zdravotnej starostlivosti ohroziť. Lekári toho už teraz majú v ordináciách veľa, tvrdí.

"Vykonávame v poobedňajších hodinách plánovanú návštevnú službu v bydlisku pacienta, vyhotovovanie lekárskych správ, návrhov na kúpeľnú liečbu, posudzujeme pacientov v spolupráci so sociálnou poisťovňou, robíme administratívu, výkazy či zabezpečujeme prevádzku," priblížil Šóth. Zavedenie 35-hodinovej povinnosti do zákona vníma ASL ako neopodstatnené, argumentuje, že môže mladých lekárov demotivovať začať prax ambulantného všeobecného lekára.

"Centrálna regulácia určite nie je namieste a paradoxne spôsobí zrušenie ambulancií v niektorých regiónoch. Máme akútny dlhodobý nedostatok záujmu o odbory všeobecného lekárstva a sme v období prirodzeného odchodu všeobecných lekárov z dôvodu veku, ktorý zasiahne asi 500 ambulancií. Navrhovaná úprava ordinačných hodín zákonom je absolútnym hazardom," uviedol prezident SSVPL Peter Makara. Rovnako ako Kollár upozornil, že návrh neznamená zlepšenie zdravotnej starostlivosti pre pacientov, len zhorší pracovné podmienky všeobecným lekárom.

Poslanci parlamentného zdravotníckeho výboru minulý týždeň odsúhlasili pozmeňujúci návrh k novele zákona o zdravotnej starostlivosti, ktorý má zmeniť rozsah ordinačných hodín všeobecných lekárov. Ministerstvo zdravotníctva pôvodne navrhlo, aby praktickí lekári ambulovali minimálne 30 hodín týždenne, z toho dvakrát mali byť v ambulancii do 14.00 h. Po zásahu poslancov to má byť 35 hodín s tým, že najmenej dvakrát za týždeň lekár bude ordinovať do 15.00 h. Pacientom to má umožniť navštíviť lekára počas dňa, aby nemusel vyhľadávať pohotovosť.