Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

NEMOCNICE ROKA: Sú nimi zariadenia v Banskej Bystrici a Košiciach-Šaci

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Posudzované bolo obdobie uplynulých štyroch rokov.

Bratislava 16. decembra (TASR) - Najlepšími nemocnicami tohto roka sa rovnako ako vlani stali v kategórii štátnych univerzitných a fakultných nemocníc Fakultná nemocnica s poliklinikou F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici a v kategórii všeobecných nemocníc Nemocnica Agel Košice-Šaca. Vyplýva to zo siedmeho ročníka hodnotenia zdravotníckych zariadení Nemocnica roka, o ktorom vo štvrtok informoval Inštitút pre ekonomické a sociálne reformy (INEKO).

"Zvyšovanie transparentnosti zverejňovaním relevantných informácií o kvalite a efektívnosti poskytovanej zdravotnej starostlivosti je podľa nás jedným z kľúčových predpokladov na to, aby bola verejnosť lepšie informovaná, aby sa vedela kvalifikovanejšie rozhodovať a vytvárať účinnejší tlak na zlepšovanie verejných služieb, čo potom motivuje zdravotnícke zariadenia sa neustále zlepšovať,"
povedal šéf INEKO Dušan Zachar.

Podľa jeho slov je cieľom to, aby pacienti dostávali najlepšiu starostlivosť za najlepšiu cenu v súlade s myšlienkou a konceptom hodnoty za peniaze.

INEKO preberá dáta od zdravotných poisťovní, zdravotníckych zariadení, Ministerstva zdravotníctva SR, vyšších územných celkov, Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, Národného centra zdravotníckych informácií či napríklad od Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby SR a ďalších inštitúcií.

Hodnotené nemocnice museli prejsť kvalifikačnými kritériami komplexnosti, ako poskytovanie zdravotnej starostlivosti v základných odbornostiach a dostatočnej veľkosti vzorky pri sledovaných ukazovateľoch. Nemocnice boli na účely hodnotenia rozdelené do dvoch kategórií, pričom každá bola hodnotená samostatne. Posudzované bolo obdobie uplynulých štyroch rokov. Index transparentnosti zostavila Transparency International Slovensko v spolupráci s INEKO.

Bližšie informácie o hodnotení nemocníc sú dostupné na webe kdesaliecit.sk, kde analytici uvádzajú okrem tohtoročných výsledkov ratingu napríklad aj hodnotenia z minulých rokov.