Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Nové CT si vysúťažilo osem nemocníc, T. Drucker sa chváli úsporou

Na snímke minister zdravotníctva Tomáš Drucker. Foto: TASR/Michal Svítok

Dva nové počítačové tomografy bude mať napríklad Univerzitná nemocnica Bratislava. Po rokoch sa k novému prístroju dostala aj Nemocnica Alexandra Wintera v Piešťanoch.

Bratislava 29. septembra (TASR) – CT prístroje si podľa nových podmienok vysúťažilo už osem nemocníc. Tie sa k počítačovým tomografom dostali cez centrálne obstarávanie, minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD) poukazuje pri nákupoch na úsporu.

"Je to dôkaz toho, že takéto obstarávanie malo zmysel a bolo prínosom," napísal Drucker na Facebooku. Podobná súťaž prebieha aj na rôzne typy nemocničných postelí.



Dva nové počítačové tomografy bude mať napríklad Univerzitná nemocnica Bratislava (UNB). Po rokoch sa k novému prístroju dostala aj Nemocnica Alexandra Wintera v Piešťanoch, známa z kauzy predraženého CT prístroja, pre ktorú z funkcie odišla ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská či predseda parlamentu Pavol Paška.

CT si vysúťažila aj žilinská a prešovská fakultná nemocnica, popradská nemocnica, Nemocnica s poliklinikou Prievidza so sídlom v Bojniciach či Dolnooravská nemocnica s poliklinikou Ladislava Nádaši Jégého.

Počítačové tomografy stáli po mikroaukciách v obstarávaní od 620.000 do 1,8 milióna eur, úspora sa pohybovala od 30 do viac ako 50 percent. Výška sumy závisí od výkonnosti a určenia CT prístroja.

Napríklad piešťanská nemocnica vysúťažila počítačový tomograf za viac ako 620.000 eur s DPH. Cena nového prístroja je oproti súťaži z roku 2014, ktorá kauzu odštartovala, nižšia. Vtedy mala nemocnica za prístroj zaplatiť 1,6 milióna eur.

CT prístroje pre štátne nemocnice dodáva päť spoločností, a to Siemens, Intes Poprad, Audioscan, S&T Slovakia a Meditrade. Cez uzavreté zmluvy môžu nakupovať aj neziskové organizácie či nemocnice pod vyššími územnými celkami.

Súťaž bola rozdelená na päť častí, podľa výkonnosti a určenia CT prístroja. V každej sú dvaja víťazní uchádzači elektronickej aukcie, s ktorými sa uzavrela rámcová dohoda na obdobie troch rokov. Ešte pred dodávkou CT prístroja v konkrétnej špecifikácii pre danú nemocnicu sa opäť realizuje elektronická aukcia medzi týmito uchádzačmi, z ktorej vyjde víťazný dodávateľ. Pred mikroakuciou schvaľuje nákup ministerstvo, ktoré posúdi, či daný prístroj nemocnica naozaj potrebuje.