Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Pacienti diskutovali o liekovej reforme, majú niekoľko obáv

Ilustračné foto. Foto: TERAZ.sk/Andrej Galica

Novela zákona o úhrade liekov, ktorou sa bude zaoberať na nadchádzajúcej schôdzi parlament, podľa najväčšej strešnej pacientskej organizácie nemusí vyriešiť doterajšie problémy.

Bratislava 24. novembra (TASR) - Horšia dostupnosť liekov s nízkym doplatkom, ale aj vylúčenie niektorých zdravotníckych pomôcok z kategorizácie boli v piatok témami na Prvej národnej pacientskej konferencii, organizovanej Asociáciou na ochranu práv pacientov (AOPP) SR. Novela zákona o úhrade liekov, ktorou sa bude zaoberať na nadchádzajúcej schôdzi parlament, podľa najväčšej strešnej pacientskej organizácie nemusí vyriešiť doterajšie problémy.

Dostupnosť inovatívnej liečby by sa od budúceho roka mala pre slovenských pacientov zlepšiť. "V minulosti sme riešili mnohé prípady, keď sa pacienti snažili získať výnimku na liečbu. Väčšinu takýchto prípadov vyrieši novela zákona," uviedla prezidentka asociácie Mária Lévyová. Krokom vpred je podľa nej predovšetkým zvýšenie výšky koeficientu prahovej hodnoty pre vstup nových liekov. Možným problémom do budúcnosti je však podľa AOPP plánovaná päťpercentná spoluúčasť poskytovateľa liečby na platbe za lieky na výnimky.

Isté obavy pacientov vzbudzuje aj navrhovaná úprava podmienok pre vstup generických liekov do zoznamu kategorizovaných liekov. "Navrhovaný spôsob úpravy ceny môže viesť k rozhodnutiu nedovážať ich na Slovensko. Tieto lieky sú bezpečnou alternatívou, lacnejšou nielen z pohľadu využitia peňazí zo zdravotného poistenia, ale aj z pohľadu doplatku pacientov," povedala Lévyová. Ako dodáva, aj preto bude AOPP v priebehu budúceho roka podrobne sledovať situáciu okolo generických liekov.

Nedoriešený zostal podľa AOPP aj problém úhrady niektorých zdravotníckych pomôcok. Ide napríklad o plienky pre ležiacich pacientov či parochne. "Obávam sa, že pacienti si tieto pomôcky budú musieť platiť sami. V rozpočte pacienta, ktorý nemá príjem z práce, sú to popri ostatných nákladoch liečby veľmi citeľné náklady," zhrnula Lévyová.

Na Prvej národnej pacientskej konferencii AOPP diskutovali o témach súvisiacich s novelou zákona o úhrade liekov zástupcovia členských organizácií AOPP so zástupcami štátu, poisťovní, farmaceutického priemyslu. "Veríme, že sme vytvorili tradíciu, pretože každá diagnóza má špecifické problémy a nie vždy sa im darí s týmito problémami dostať k predstaviteľom týchto inštitúcií," zhrnula Lévyová.