Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Slovensko

Peľová sezóna tráv v teplejších oblastiach Slovenska sa pomaly končí

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Júlia Jánošíková

V uplynulých dňoch na Slovensku dominoval v ovzduší peľ pŕhľavy a tráv z čeľade lipnicovitých.

Banská Bystrica 19. júla (TASR) - Peľová sezóna tráv v teplejších oblastiach Slovenska sa pomaly končí. Vyššie denné koncentrácie sú predpokladané najmä na severnom a v časti stredného Slovenska. TASR o tom v stredu informovala Janka Lafférsová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici.

Ako dodala, pŕhľava dosiahne vyššie denné koncentrácie peľu v ovzduší najmä na strednom a severnom Slovensku. Peľ paliny bude pribúdať. "Predpokladáme, že v priebehu dvoch týždňov dosiahne významné koncentrácie," objasnila. Doplnila, že peľ ambrózie môžeme očakávať o tri až štyri týždne neskôr. "Zrážková činnosť bude spôsobovať regionálne poklesy denných koncentrácií peľu v ovzduší," spresnila.

V uplynulých dňoch na Slovensku dominoval v ovzduší peľ pŕhľavy a tráv z čeľade lipnicovitých. Začala kvitnúť palina a väčšina monitorovacích staníc zachytila aj prvý peľ inváznej ambrózie. Peľová sezóna tráv prešla druhým vrcholom na celom území. Lafférsová zdôraznila, že peľ tráv v ovzduší dosahoval vysoké koncentrácie už len na severnom a strednom Slovensku. Najvyššie denné koncentrácie peľu tráv z čeľade lipnicovitých zachytili v Žiline, v Banskej Bystrici a v Košiciach. Peľ pŕhľavy dosiahol najvyššie denné hladiny v Žiline. "V ovzduší sa vyskytoval ešte peľ skorocelu, štiavu a mrlíka. Z drevín to bol peľ pajaseňa a lipy vo veľmi nízkych koncentráciách," ukončila.