Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Sestry odmietajú delenie úväzkov pre chýbajúce zdroje v nemocniciach

Ilustračné foto. Foto: TASR/Tomáš Doboš

Šéfka sesterskej komory upozornila, že ak by sestry takéto nové dohody o zmene pracovných podmienok uzavreli, pracovné zmluvy budú neplatné.

Bratislava 26. februára (TASR) - Sestry odmietajú možné delenie ich úväzkov v malých a stredných nemocniciach, ktorým pohrozila Asociácia nemocníc Slovenska (ANS) pre nedostatok zdrojov na platy zamestnancov. Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek (SKSaPA) upozorňuje, že takýto krok by bol v rozpore so zákonom a v prípade potreby preto využije právne služby, aby ochránila práva svojich členov.

"SKSaPA chápe zložitosť situácie a poukazuje na zverejnené neefektívne vynakladanie zdrojov, ktoré hradia občania do zdravotného poistenia, vyjadrenia predstaviteľa ANS v kontexte avizovaných zámerov pristúpiť k opatreniam zameraným na sestry a pôrodné asistentky však považuje za neprijateľné," uviedla prezidentka komory Iveta Lazorová. Upozorňuje preto poskytovateľov zdravotnej starostlivosti, že namiesto tlaku na vládu a ministerstvo v zmysle systémových opatrení riešia situáciu krátením pre tých najslabších - zamestnancov nemocníc.

Šéfka sesterskej komory upozornila, že ak by sestry takéto nové dohody o zmene pracovných podmienok uzavreli, pracovné zmluvy budú neplatné. Takáto zmena pracovných podmienok dohodou je podľa člena Prezídia, člena Rady a riaditeľa Kancelárie SKSaPA Milana Laurinca v rozpore so zákonom aj s dobrými mravmi. Komora pripomenula, že cieľom zamestnávateľov je takto znížiť minimálnu mzdu, ktorá sama o sebe predstavuje minimálny platový nárok sestry a pôrodnej asistentky.

"SKSaPA sa preto jednoznačne proti takému nezákonnému postupu ohradzuje a bude aktivizovať právneho zástupcu komory pre všetkých našich členov s cieľom taký postup sankcionovať použitím legálnych nástrojov," zhrnula Lazorová. Zároveň upriamila pozornosť na plytvanie s prostriedkami verejného zdravotného poistenia na predražené a netransparentné nákupy, ako aj na odčerpávanie financií zo systému.