Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

UNB vypovedala zmluvu prevádzkovateľovi spoplatnených parkovísk

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Upozornili na to tento týždeň občianski aktivisti. Potvrdila to aj hovorkyňa nemocnice Eva Kliská.

Bratislava 22. novembra (TASR) - Univerzitná nemocnica Bratislava (UNB) vypovedala koncesnú zmluvu súkromníkovi, na základe ktorej sú spoplatnené niektoré parkoviská pri niektorých jej zariadeniach. Upozornili na to tento týždeň občianski aktivisti. Potvrdila to aj hovorkyňa nemocnice Eva Kliská.

"Vedenie Univerzitnej nemocnice Bratislava odstúpilo od Koncesnej zmluvy o zabezpečení parkovacej plochy obstarávateľa uzavretej so spoločnosťou ZIPP-S. V súčasnosti vedenie UNB zvažuje ďalšie právne kroky," povedala pre TASR Kliská. Parkoviská sú zatiaľ naďalej spoplatnené.

Najväčšia slovenská nemocnica vypovedala zmluvu, ktorú aktivisti v minulosti dlhodobo kritizovali, začiatkom októbra, priblížil Miroslav Kollár z iniciatívy Hore rampy bez platenia. Spoločnosť podľa jeho slov s výpoveďou nesúhlasí. Vypovedanie zmluvy však označil za fantastickú správu. Zároveň ale iniciatíva upozorňuje, že bezplatné parkovanie pred nemocnicami je ohrozené.

"Je tu pravdepodobne opäť snaha o platené parkoviská," povedal Kollár. Podotkol, že snahy o medializáciu témy parkovania pri nemocniciach sa objavili vtedy, keď malo dôjsť k "odstrihnutiu finančných skupín, ktoré sa priživujú na vyberaní parkovného". Tvrdí, že takéto zmluvy sú nevýhodné pre zdravotníctvo aj pacientov.

Slovenská parkovacia asociácia (SPA) minulý týždeň apelovala na ministerstvo zdravotníctva, aby riešilo otázku bezplatného parkovania pred nemocnicami. Poukazuje na to, že súčasné riešenie nie je systémové. Minister Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD) pre televíziu Markíza pripustil, že s bezplatným parkovaním sú problémy a že je ochotný diskutovať o zmene.

Rezort aktuálne vyhodnocuje dotazníky spokojnosti z jednotlivých nemocníc. "Predpokladáme, že analýza bude hotová do konca mesiaca. Vnímame, že nemocnice majú s bezplatným parkovaním rôzne skúsenosti... Máme záujem o to, aby parkovanie bolo nastavené tak, aby vyhovovalo pacientom aj personálu nemocnice," uviedla hovorkyňa Zuzana Eliášová.

Minister zdravotníctva od júla prikázal nemocniciam prijať nové podmienky parkovania. Pre pacientov je na štyri hodiny zadarmo. Príkaz sa týkal štátnych nemocníc, nie všade sa ho už podarilo zrealizovať. Podľa parkovacej asociácie však bezplatný model nemôže fungovať, pretože tak chýba regulácia. "Ako sa ukázalo, parkoviská v areáloch mnohých nemocníc sú v takom prípade kapacitne nepostačujúce a nemocnice nemajú dostatok finančných prostriedkov na budovanie nových," uviedla SPA v stanovisku.

Podľa aktivistov je to spôsobené tým, že sa nekontroluje, či v areáli naozaj parkujú pacienti. Pôvodne sa mali parkovacie lístky potvrdzovať lekármi. "Ministerstvo uvažovalo aj nad alternatívou potvrdzovania parkovacích lístkov lekármi, avšak uvedené by pre zdravotníkov bolo administratívne a časovo náročné," vysvetlila Eliášová.