Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Kalavská: Vďaka aplikácii prežije viac pacientov s mozgovou príhodou

Ilustračná snímka. Foto: TASR/S. Písecký

Pri náhlej cievnej mozgovej príhode, ale napríklad aj infarkte myokardu, totiž ide o sekundy.

Bratislava 23. novembra (TASR) – Technológia STEMI, ktorú pred rokom zaviedli do všetkých vozidiel záchrannej zdravotnej služby v SR, výrazne zjednodušila a skvalitnila manažment záchrany života pacientov s cievnou mozgovou príhodou (CMS). Na piatkovej tlačovej konferencii to zhodnotila ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská (nominantka Smer-SD).

"Tím v zdravotníckom zariadení v aplikácii vidí polohu sanitky, čas dojazdu a ďalšie potrebné informácie. Nemocnica sa vie pripraviť na prijatie pacienta. Cieľom Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR je, aby mali všetci pacienti prístup ku kvalitnej liečbe čo najrýchlejšie," povedala Kalavská. Podstatou STEMI je podľa nej záchranárov s pacientom hneď nasmerovať na pracovisko, ktoré je na starostlivosť oňho adekvátne vybavené a eliminovať zbytočné prevozy.

Pri náhlej cievnej mozgovej príhode, ale napríklad aj infarkte myokardu, totiž ide o sekundy. MZ SR vytvorilo zoznam 43 pracovísk, ktoré dokážu v nepretržitom režime poskytnúť pacientom s mozgovou príhodou intravenóznu trombolýzu, teda rozpustenie zrazeniny v cieve, vykonať CT mozgu a mozgových ciev. Tiež deviatich špecializovaných pracovísk nepretržite vykonávajúcich mechanickú trombektómiu alebo trombosukciu.

Prezidentka Slovenskej neurologickej spoločnosti Zuzana Gdovinová priblížila, že existujú dva typy CMS, pričom oba si vyžadujú okamžitú liečbu. Asi 85 percent z nich predstavujú prípady nedokrvenia mozgu kvôli zúženej alebo upchatej cieve a 15 percent sú prípady krvácania do mozgu. Podľa odborníkov je veľmi dôležité, aby si ľudia dokázali všímať príznaky CMS. "Najčastejšie je to poklesnutý ústny kútik, slabosť končatín alebo to, že pacient nevie správne rozprávať. Mnoho pacientov si pri slabosti končatín myslí, že možno zle ležalo a po čase to prejde," povedala Gdovinová.

To, že príznaky CMS netreba podceňovať, potvrdzuje pacient Martin Repka. Pred polrokom prekonal náhlu cievnu mozgovú príhodu a s partnerkou zavolali záchranku až po trištvrte hodine, pretože im nedošlo, že CMS môže postihnúť aj mladého človeka ako on. „Preto je veľmi dôležitá osveta a to, aby ľudia vedeli identifikovať príznaky," pripomína pacient.