Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Rekordný počet kolapsov z horúčav. Záchranári dnes pomáhali 146 ľudom

Na snímke sanitka odparkovaná na centrálnom príjme v Ružinovskej nemocnici v Bratislave v nedeľu 5. júla 2015. Foto: TASR/Michal Svítok

Najviac prípadov záchranári zaznamenali v Bratislavskom, naopak, najmenej v Trenčianskom kraji.

Bratislava 6. júla (TASR) - Toľko kolapsov z tepla tu ešte nebolo, záchranári dnes museli pomáhať 146 ľuďom, ktorí skolabovali v dôsledku horúčav. Pre TASR to uviedol hovorca Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby (OSZZS) Boris Chmel.



"Najviac prípadov sme zaznamenali v Bratislavskom, naopak, najmenej v Trenčianskom kraji," konkretizoval.

Počet kolapsov stúpa od piatka (3.7.), kedy bolo zaznamenaných 113 prípadov, v sobotu (4.7.) to bolo 136 a v nedeľu (5.7.) 128 prípadov. Chmel pripomenul, že veľké riziko kolapsov hrozí aj v najbližších dňoch.

Podľa Slovenského hydrometeorologického ústavu majú teploty na Slovensku dosiahnuť až 38 stupňov. Meteorológovia vydali na utorok (7.7.) pre juhozápad Slovenska výstrahu najvyššieho 3. stupňa, pre ostatné územie platí výstraha pred vysokou teplotou vzduchu 2. stupňa.

Pri vysokých teplotách, aké Slovensko zasiahli v týchto dňoch, odborníci odporúčajú, aby dospelý človek vypil za deň minimálne tri litre vody. Je potrebné sa vyhýbať alkoholu. Ľudia by mali dať prednosť ľahkému a vzdušnému oblečeniu a pokiaľ je to možné, vyhýbať sa priamemu slnečnému žiareniu.