Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Záchranári majú v predvianočnom období viac volaní na tiesňovú linku

Ilustračné foto Foto: TASR/Martin Palkovič

Veľa ľudí prežíva počas Vianoc podľa psychiatrov návrat depresie alebo iných duševných ochorení.

Bratislava 21. decembra (TASR) - Záchranári mávajú v predvianočnom období viac volaní na tiesňovú linku. "Viac volajú seniori, žijúci osamelo, ale aj psychicky chorí ľudia, ktorým sa počas sviatkov zhorší zdravotný stav," uviedla Alena Krčová, hovorkyňa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby SR.

Veľa ľudí prežíva počas Vianoc podľa psychiatrov návrat depresie alebo iných duševných ochorení. Ľudia sú vtedy citlivejší, vracajú sa rôzne spomienky, ožívajú pocity spojené so stratou niekoho blízkeho, často nespracovaný smútok, úzkosť, neistota. Hlavne starší ľudia sú v tomto období viac zraniteľní. Univerzálna rada, čo robiť, aby sa osamelý človek počas Vianoc netrápil, však neexistuje.

Osobitnú kapitolu volaní na tiesňovú linku 155 tvoria následne počas Vianoc problémy so zažívaním, keď sa pacienti dopustia diétnej chyby, žlčníkové koliky a alkohol. "S ním súvisia následné pády, úrazy, ale aj fyzické potýčky a dopravné nehody. Samozrejme, máme aj sporadické prípady, keď volajúcich potrápi kostička v krku," priblížila Krčová.