Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Zdravita a VšZP rokujú o podmienkach v roku 2018,chcú viac peňazí

Ilustračné fotoFoto: TASR/AP

Východisko v zlepšení podmienok vidí lekárske združenie a VšZP v Memorande o zvýšení úhrad do ambulantného sektora o osem percent. Odsúhlasili ho už obe strany.

Bratislava 13. októbra (TASR) – Ambulantní lekári a štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) už rozbehli rokovania o zmluvných podmienkach na budúci rok. Zhodli sa, že do ambulantného sektora by malo ísť viac peňazí v porovnaní s rokom 2017.

VšZP hovorí o prioritnej podpore tohto segmentu. Východisko v zlepšení podmienok vidia lekárske združenie Zdravita a VšZP v Memorande o zvýšení úhrad do ambulantného sektora o osem percent. Odsúhlasili ho už obe strany. Zdravita združuje asi 2000 ambulancií.

"V ďalšom období sa sústredíme na rokovania o konkrétnych zmenách zmluvných podmienok tak, aby došlo k ich reálnemu zlepšeniu," povedal generálny riaditeľ Zdravity Marián Šóth. Rozpracovanie návrhov VšZP bude podľa neho predmetom rokovaní pracovných skupín.

"Zmeny zmluvných podmienok v tomto roku pre ambulancie boli nedostatočné, preto bude jednou z našich priorít pre nasledujúci rok podpora tohto sektora," povedal generálny riaditeľ VšZP Miroslav Kočan s tým, že pre poisťovňu je dôležité zavedenie systémových opatrení, ktoré zvýšia kvalitu manažmentu pacienta.

Dodatočné finančné zdroje, ktoré majú prísť na dofinancovanie zdravotníctva v nasledujúcich mesiacoch, nebude podľa Kočana možné použiť na ďalšie zvyšovanie platieb v roku 2017. Podľa neho totiž nejde o nové finančné zdroje určené na nákup zdravotnej starostlivosti. Dofinancovanie má napríklad pomôcť štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovni, ktorá mala minulý rok vysokú stratu a plní preto ozdravný plán.