Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Slovensko

Zdravotné poisťovne naďalej schvaľujú úhrady liekov na výnimku

Ilustračná snímka. Foto: TERAZ.SK - Anna Švidroňová

Union odmieta, že by "uzatvorila" schvaľovanie úhrady liekov na výnimku. Dôvera schvaľuje aj naďalej lieky, ktoré schvaľovala aj doteraz, a to za rovnakých podmienok, ako mali rozliečení pacienti.

Bratislava 27. septembra (TASR) - Zdravotné poisťovne naďalej schvaľujú aj úhradu liekov na výnimku. Vyplýva to z ich stanovísk pre TASR. Tvrdenie niektorých politikov o uzatvorení udeľovania výnimiek poisťovňami odmietli.

Všeobecná zdravotná poisťovňa posudzuje žiadosti o lieky na výnimku v štandardnom režime. "Ku každej žiadosti pristupuje individuálne s ohľadom najmä na bezpečnosť a efektívnosť liečby. Pravidlá schvaľovania výnimiek sú zverejnené na webe poisťovne," priblížila pre TASR Ivana Linetová z oddelenia komunikácie zdravotnej poisťovne.

Zdravotná poisťovňa Dôvera schvaľuje aj naďalej lieky, ktoré schvaľovala aj doteraz, a to za rovnakých podmienok, ako mali rozliečení pacienti. "Výnimky na nové lieky, ktoré sme doteraz neschvaľovali, tie neschvaľujeme," ozrejmil pre TASR PR špecialista Dôvery Matej Štepianský. Zdravotná poisťovňa deklarovala, že bude postupovať tak, aby bola zdravotná starostlivosť jej poistencov zabezpečená. Zároveň upozornila na to, že sektor verejného zdravotného poistenia je v červených číslach.

Union zdravotná poisťovňa odmieta, že by "uzatvorila" schvaľovanie úhrady liekov na výnimku. "Union ZP urobí všetko pre to, aby sa jej poistencov negatívne nedotklo aktuálne podfinancovanie sektora," skonštatovala pre TASR jej hovorkyňa Kristína Baluchová. Zdravotná poisťovňa zároveň pripomenula, že opakovane upozorňovala na nesprávnosť krokov v oblasti liekovej politiky rezortu zdravotníctva, ale aj na nesprávnosť nastavenia programového rozpočtovania.