Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Zdravotné poisťovne vítajú ďalej kultivovať prerozdeľovací mechanizmus

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) snahu ministerstva víta, keďže jej cieľom je zabezpečiť spravodlivé prerozdelenie výberu poistného medzi zdravotné poisťovne.

Bratislava 6. februára (TASR) - Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR chce ďalej kultivovať prerozdeľovací mechanizmus poistného. Vyplýva to z predbežnej informácie k návrhu noviel zákonov o zdravotnom poistení a poisťovníctve. Zdravotné poisťovne snahu rezortu vítajú.

"Kultivácia tohto procesu, použitie nových parametrov má za cieľ ďalej zvyšovať predikčnú schopnosť modelu prerozdelenia," vysvetlilo ministerstvo.

Štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) snahu MZ SR víta, keďže jej cieľom je zabezpečiť spravodlivé prerozdelenie výberu poistného medzi zdravotné poisťovne. "Tak, aby reflektovalo náročnosť poistného kmeňa jednotlivých poisťovní s ohľadom na demografické rozdiely a rozdiely v chorobnosti," uviedla pre TASR Ivana Linetová z oddelenia komunikácie poisťovne. Dodala, že VšZP spolu s ostatnými zdravotnými poisťovňami aktívne pracujú na prerozdeľovacom mechanizme v rámci pracovnej skupiny.

Rovnako zámer vítajú aj súkromné zdravotné poisťovne. "Kultiváciu procesu prerozdelenia poistného vítame," uviedla pre TASR v stanovisku Dôvera. Union ZP považuje súčasný model za veľmi presný, avšak jeho priebežná aktualizácia je podľa nej potrebná na udržanie kvality. "Preto jeho kultiváciu vnímame ako želaný proces, avšak neočakávame, že priradenie nových parametrov výrazne zmení prerozdelenie poistného medzi poisťovňami," priblížila pre TASR hovorkyňa poisťovne Kristína Baluchová.