Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Slovensko

Pri ťažko postihnutom dieťati do troch rokov bude rodič sprievodcom

Doteraz zákon priznával takýto status len rodičom detí s ťažkým zdravotným postihnutím, ktoré sú staršie ako tri roky.

Bratislava 26. marca (TASR) - Pri ťažko zdravotne postihnutom dieťati už bude rodič považovaný za sprievodcu, aj keď má dieťa menej ako tri roky. Doteraz zákon priznával takýto status len rodičom detí s ťažkým zdravotným postihnutím, ktoré sú staršie ako tri roky. Poslanci Národnej rady (NR) SR však dnes poslali do druhého čítania návrh zákona o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ťažkého zdravotného poistenia, ktorý takúto zmenu zavádza.

Právnu normu plénu predložila skupina štyroch poslancov, a to Eriky Jurinovej a Evy Horváthovej z OĽaNO a tiež Jána Podmanického a Viery Šedivcovej zo Smeru-SD.

Pôvodný zákon takéto opatrenie odôvodňuje tým, že deti, ktoré sú mladšie ako tri roky, sú aj tak prepravované v kočíku v sprievode dospelej osoby, teda akejsi náhrady sprievodcu. "To by ale nemalo vylučovať, aby rodič dieťaťa so zdravotným postihnutím mal status sprievodcu aj v prípade detí vo veku od nula do troch rokov," priblížili svoj návrh poslanci.

Práve vek do troch rokov je totiž podľa predkladateľov obdobím, keď možno cieleným úsilím najvýznamnejšie ovplyvňovať zdravotný stav a psychomotorický vývin zdravotne postihnutého dieťaťa. "A to si vyžaduje veľké úsilie a zvýšené náklady na liečbu, návštevy odborníkov a špeciálnych stimulačných programov," opísala skupina štyroch poslancov v návrhu.

Takáto úprava by sa podľa informácií ministerstva práce mohla dotknúť približne 400 detí. V prípade, že by ju poslanci schválili, začne platiť od júla tohto roka. Zároveň by mala mať podľa predkladateľov len zanedbateľné nároky na štátny rozpočet.