Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Slovensko

Zdravotní klauni v novembri rozveselili aj dospelých onkopacientov

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Erika Ďurčová

Klauniády pre dospelých tento mesiac realizovali v Univerzitnej nemocnici L. Pasteura v Košiciach, Fakultnej nemocnici v Nitre a bratislavskom Národnom onkologickom ústave.

Bratislava 21. novembra (TASR) - Zdravotní klauni z občianskeho združenia Červený nos Clowndoctors v novembri rozveselili dospelých onkologických pacientov. Svoj program už predstavili v štyroch slovenských nemocniciach. Do konca roka plánujú zrealizovať ešte tri klauniády pre dospelých. TASR o tom informovala Martina Dobšinská Novomestská zo združenia.

"S výnimkou pandemického obdobia navštevujú naši profesionálni zdravotní klauni každoročne onkologické oddelenia v šiestich nemocniciach naprieč Slovenskom, aby pacientom dopriali príjemné chvíle naplnené humorom i hudbou," skonštatoval umelecký riaditeľ združenia Pavel Mihaľák.

Klauniády pre dospelých tento mesiac realizovali v Univerzitnej nemocnici L. Pasteura v Košiciach, Fakultnej nemocnici v Nitre a bratislavskom Národnom onkologickom ústave. Zdravotní klauni tento týždeň navštívia ešte Fakultnú nemocnicu s poliklinikou F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici aj oddelenie klinickej a radiačnej onkológie vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou v Žiline, kde už v novembri rozvesili pacientov na neurologickom oddelení. Na december avizujú návštevu Univerzitnej nemocnice Bratislava.

Zdravotní klauni, ktorí navštevujú dospelých pacientov, sú na to špeciálne vyškolení a pôsobia aj v seniorskom programe Smiech nepozná vek. "Vedia, že návštevy dospelých si vyžadujú iný prístup ako klauniády pre deti. Na empatiu a schopnosť klauna vycítiť náladu a rozpoloženie pacienta sa kladie ešte väčší dôraz, keďže dospelí pacienti si uvedomujú vážnosť situácie," uzavrela Dobšinská Novomestská.