Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Slovensko

Zdravotníci: Hygiena rúk je v zdravotníckych zariadeniach dôležitá

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Pomáha chrániť seba aj ostatných.

Bratislava 3. mája (TASR) - Správna hygiena rúk je v zdravotníckych zariadeniach dôležitá a pomáha chrániť seba aj ostatných. V piatok to pri príležitosti blížiaceho sa Svetového dňa hygieny rúk pripomenuli nemocniční epidemiológovia Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB). Zároveň zamestnancom, návštevníkom, ale aj pacientom vysvetlili, ako ruky správne dezinfikovať.

"Svetová zdravotnícka organizácia vyhlásila na 5. mája Svetový deň hygieny rúk. Čiže preto si aj my v našej nemocnici pripomíname tento deň. Je to predovšetkým aj z toho dôvodu, že viaceré epidemiologické štúdie nám ukazujú, že viac ako 60 percent infekcií asociovaných so zdravotnou starostlivosťou, čiže tých nemocničných nákaz, je práve prenesených rukami zdravotníckeho personálu," vysvetlil verejný zdravotník z oddelenia nemocničnej hygieny a epidemiológie UNB Roman Púčik.

Najčastejšími prenosnými ochoreniami, ktoré môžu súvisieť so zanedbaním hygieny rúk, sú podľa jeho slov napríklad vírusová žltačka typu A, rôzne norovírusy, rotavírusy a v letných mesiacoch aj salmonelóza.

Podotkol, že v zdravotníckom zariadení je potrebné dodržiavať tzv. päť momentov hygieny rúk. "Zdravotnícky pracovník, či už lekár, zdravotná sestra alebo sanitár, je povinný si ruky vydezinfikovať pred samotným kontaktom s pacientom, pred aseptickým výkonom, to je napríklad pri podávaní vnútrožilových liečiv, taktiež po kontakte s biologickým materiálom, napríklad po kontakte s krvou alebo so stolicou, taktiež po kontakte s pacientom a po bezprostrednom kontakte s okolím pacienta," ozrejmil Púčik.

Za pomoci emulzie a tečúcej vody by si mali zdravotníci umyť ruky pri príchode na pracovisko, rovnako hneď ako sú ruky viditeľne znečistené špinou alebo inými telesnými tekutinami, taktiež pred konzumáciou jedla a po použití toalety. Pre pacientov platia všeobecné zásady pri umývaní rúk. "Čiže pred konzumáciou jedla, po použití toalety je potrebné si ruky umyť," vysvetlil. Dodal, že pri hygiene rúk ľudia najčastejšie vynechávajú napríklad palce, medziprstové priestory či končeky prstov.