Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Zdravotníci dostali od premiéra ponuku na úpravu platov v nemocniciach

Ilustračné foto Foto: TASR

Kabinet dnes rokovanie o novele zákona, ktorá má platy upraviť, prerušil.

Bratislava 26. augusta (TASR) - Platy zdravotníkov by mohol zákon upraviť nielen v štátnych nemocniciach, ako počítal pôvodný plán ministerstva zdravotníctva, ale vo všetkých. Takúto ponuku dnes podľa šéfky sesterskej komory Ivety Lazorovej dostali zdravotníci na stretnutí s premiérom Robertom Ficom. Ďalšie rokovania majú pokračovať na ministerstve zdravotníctva. Posun v rokovaniach vníma Lazorová ako krok k dohode.

Zástupcovia zdravotníkov dlhodobo žiadajú zákon pre všetkých, zamestnancov nemocníc aj ambulancií. Ministerstvo doteraz plánovalo upraviť len platy v štátnych nemocniciach. Ficova ponuka hovorí už o všetkých nemocniciach, úpravy platov v ambulanciách sa však netýka. Ako zdôraznila Lazorová, len v prípade sestier by sa tak zákonná úprava nevzťahovala asi na tretinu z nich, pri iných profesiách môže byť podľa jej slov tento podiel aj vyšší.

Ministerstvo zdravotníctva potvrdilo, že je "veľká" snaha nájsť cestu, ako upraviť platy vo všetkých nemocniciach. Šéf rezortu Viliam Čislák sa dnes v tejto súvislosti označil za optimistu. Pripomenul však, že najprv sa musí zabezpečiť finančné krytie zákona. Hovoriť má preto ešte s ministrom financií Petrom Kažimírom. Regionálne nemocnice majú už v súčasnosti problém pokryť rastúce náklady na mzdy zdravotníkov, od zdravotných poisťovní preto žiadali navyše milióny eur.

Kabinet dnes rokovanie o novele zákona, ktorá má platy upraviť, prerušil. Právna norma má upraviť mzdy 24 zdravotníckych profesií v nemocniciach, ako farmaceut, sestra, zdravotnícky laborant či sanitár, s výnimkou lekárov. Dôvodom bolo práve pokračovanie rozhovorov so zástupcami zdravotníkov. Minister chce, aby zákon platil od začiatku budúceho roka

Návrh stanovuje minimálnu výšku ich základnej zložky mzdy podľa vzoru úpravy platov lekárov. Napríklad sestra má mať rovnako ako verejný zdravotník či fyzioterapeut základnú zložku mzdy najmenej vo výške 0,81-násobku priemernej mesačnej mzdy zamestnanca v hospodárstve spred dvoch rokov. Ani s tým nie sú zástupcovia zdravotníkov spokojní, žiadajú koeficienty zvýšiť, ako v nich aj zohľadniť prax. O tejto požiadavke sa má preto ďalej hovoriť na rokovaní na ministerstve.