Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Slovensko

Zdravotníci si na podporu učiteľov cez štrajk môžu pripnúť žltú stužku

Ilustračné foto. Foto: TASR/Michal Svítok

Štrajk učiteľov by mal začať 26. novembra o 6.00 hod.

Bratislava 20. novembra (TASR) - Zdravotnícki odborári odporúčajú svojim členom, aby školských zamestnancov počas štrajku podporili nosením žltej stužky. Vo svojom podpornom stanovisku, ktoré zverejnili školskí odborári na svojom webe, to napísal Slovenský odborový zväz zdravotníctva a sociálnych služieb (SOZ ZaSS).

Podporu štrajku už vyjadrili aj zdravotné sestry. "Problémy v zdravotníctve i v školstve sa kopia a kompetentní zatvárajú pred nami dvere. Neochota počúvať, rokovať, hľadať riešenia je pracovnou metódou vládnucej garnitúry. Je smutné, že učitelia museli siahnuť po krajnom prostriedku - časovo neobmedzenom štrajku. Nie je to ale prekvapenie, trpezlivosť dochádza tak učiteľom ako i nám, sestrám!" napísala predsedníčka Odborového združenia sestier a pôrodných asistentiek Iveta Svetlanská.

Požiadavku navýšiť financie do školstva a zvýšiť platy pracovníkom v tejto oblasti schvaľujú aj odbory zo Slovenskej akadémie vied (SAV). Na stranu školského odborového zväzu sa postavili aj odborári zo spoločnosti Volkswagen. "My, odborári z Volkswagen Slovakia, jednej z najsilnejších odborových organizácií v SR, vnímame vaše úsilie ako krok vpred na záchranu školstva v našej republike a vyjadrujeme vám maximálnu podporu v dosiahnutí vášho cieľa," napísali v stanovisku odborári.

Štrajk učiteľov by mal začať už v pondelok (26. 11.) o 6.00 h. Odborári sú ochotní rokovať s vládou aj tento týždeň, trvajú však na desaťpercentnom zvýšení platov v budúcom roku. Premiér Robert Fico (Smer-SD) v pondelok (19. 11.) vyhlásil, že štát nemá na väčšie zvýšenie platov ako o päť percent. "Kde nič nie je, tam ani čert neberie," vyhlásil. Dodal však, že vláda bude s odborármi rokovať do posledného dňa pred štrajkom.