Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Zdravotníci zo zahraničia majú povinnosť overenia štátneho jazyka

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Najbližšie termíny overenia ovládania štátneho jazyka sú stanovené na 7. a 11. decembra.

Bratislava 28. novembra (TASR) - Zdravotníci zo zahraničia pracujúci na Slovensku, ktorí ešte nepreukázali ovládanie štátneho jazyka, sú povinní absolvovať skúšku do 15. decembra. Pripomína to Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR na svojom webe.

Najbližšie termíny overenia ovládania štátneho jazyka sú stanovené na 7. a 11. decembra. "V nasledujúcich mesiacoch bude ministerstvo vyhlasovať aj ďalšie termíny, a to podľa aktuálneho záujmu a počtu žiadostí," doplnil rezort.

Vysvetlil, že počas mimoriadnej situácie v súvislosti s ochorením COVID-19 boli podmienky absolvovania overenia upravené a zdravotníkom z iných krajín stačilo preukázať sa čestným vyhlásením o ovládaní štátneho jazyka. Vzhľadom na to, že mimoriadna situácia od 15. septembra neplatí, je potrebné nahradiť čestné vyhlásenie dokladom o ovládaní štátneho jazyka vydaným rezortom zdravotníctva.

Ak cudzinec absolvoval doplňujúcu skúšku na Slovenskej zdravotníckej univerzite v Bratislave v slovenskom jazyku, nemá povinnosť absolvovať overenie, pretože splnil požiadavku na ovládanie štátneho jazyka.