Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Slovensko

Zdravotnícke organizácie žiadajú vládu o dlhodobú víziu financovania

Ilustračná snímka. Foto: TASR Adriána Hudecová

Podotkli, že stav slovenského zdravotníctva je alarmujúci a potrebuje adekvátnu pozornosť a odvahu politických subjektov robiť rázne kroky.

Bratislava 30. októbra (TASR) - Dlhodobá vízia financovania zdravotníckeho sektora je nevyhnutný krok k odvráteniu jeho krízového stavu. Upozornili na to viaceré zdravotnícke organizácie, združené v Asociácii zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) SR. V otvorenom liste vyzvali vládu, aby bol pre ňu sektor prioritou a nastavila jeho systémové a predvídateľné financovanie na niekoľko rokov dopredu.

Podotkli, že stav slovenského zdravotníctva je alarmujúci a potrebuje adekvátnu pozornosť a odvahu politických subjektov robiť rázne kroky. "Bez adekvátneho financovania a systémových zmien nepríde zlepšenie pri personálnom nedostatku či optimalizácii siete nemocníc," uviedli. Rozhodujúcu úlohu podľa nich zohráva rozpočet na rok 2024. V tejto súvislosti žiadajú vládu o zvýšenie platby za poistenca štátu na úroveň 86 eur, čo predstavuje 6,6 percenta z priemernej mzdy.

Pretrvávanie súčasného stavu a nedostatočne nastavených podmienok financovania podľa organizácií ohrozuje poskytovanie zdravotnej starostlivosti a zároveň dostáva poskytovateľov zdravotnej starostlivosti do vážnych finančných problémov. "Situácia, keď je sektor každý rok na pokraji kolapsu a je ho nutné dofinancovať na poslednú chvíľu prostredníctvom zvýšenia platby za poistenca štátu, už nie je udržateľná," skonštatovali.

Zdravotnícka sekcia AZZZ SR deklaruje, že je pripravená viesť s vládou konštruktívny dialóg a spoločne hľadať riešenia, ako sektor dostať z krízy. Patria do nej zástupcovia zamestnávateľov, lekárov, nemocníc a zdravotníckych zariadení, zdravotných poisťovní, farmaceutov či stredných zdravotných škôl.

Ministerstvo financií SR minulý týždeň v reakcii pre TASR uviedlo, že štátny rozpočet na rok 2024, ako aj rozpočet verejnej správy je v štádiu príprav a jednotlivé priority budú súčasťou rokovaní. "Je preto predčasné hovoriť o konkrétnych detailoch," dodali z tlačového odboru rezortu.