Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Slovensko

Rok v zdravotníctve kritizuje Faktor aj Novotný, Raši kritiku odmieta

Na archívnej snímke Marian Faktor Foto: TASR/Michal Svítok

Šéf parlamentného výboru Raši je presvedčený, že skutočný rozvoj zdravotníctva potrebuje v prvom rade pokojnú atmosféru.

Bratislava 31. decembra (TASR) - Uplynulý rok v zdravotníctve nebol podľa experta KDH Mariana Faktora dobrý ani pre pacienta, ani pre zdravotníkov. "Za všetko hovorí už len to, že sa končí hromadnými výpoveďami sestričiek a v rozpočte na budúci rok chýbajú peniaze na základné veci." Pozitívne dianie v sektore nehodnotí ani poslanec Národnej rady SR a podpredseda mimoparlamentnej strany Šanca Viliam Novotný. Hovorí o roku premárnených príležitostí. Predseda parlamentného výboru pre zdravotníctvo Richard Raši (Smer-SD) kolegom z opozície zase odkazuje, že bezhlavá kritika nie je konštruktívna.

"Minister Viliam Čislák mal viacero príležitostí začať naozaj riadiť slovenské zdravotníctvo, urobiť v ňom poriadok a riešiť jeho problémy. Ale ich nevyužil," zhodnotil pre TASR Novotný. Podobne ako Faktor mu vyčíta chýbajúce protikorupčné opatrenia, riešenie otázky reexportu liekov, situáciu so sestrami, nedotlačenie DRG systému do cieľa, či tender na novú bratislavskú univerzitnú nemocnicu a vyvolanie poplatkového chaosu v ambulanciách. Tvrdí, že pre Smer nie je zdravotníctvo prioritou a dlhodobo preukazuje svoju neschopnosť ho riadiť. "V zdravotníctve sa tak so Smerom spája len organizované rozkrádanie peňazí cez vybraté firmy," tvrdí.

Ako poukazuje Faktor, intenzita káuz sa zásadne ani tento rok neznížila, napätie v zdravotníctve sa tak malo prehĺbiť. "Z pohľadu pacienta sa ministerstvu nepodarilo vyriešiť ani otázku čakania, ani priamych platieb, ani nedostupnosti niektorých liekov, napríklad vakcín. Zákaz poplatkov skončil tým, že sa premenovali a pacient platí veselo ďalej," povedal pre TASR. Upozorňuje, že ministerstvo nezvládlo ani nekonečný príbeh zadlžovania štátnych nemocníc, keďže dlh v zdravotníctve sa blíži k pol miliarde eur.

Za negatívum rovnako ako Novotný považuje chýbajúcu elektronizáciu zdravotníctva. "V eHealthe sa utopili desiatky miliónov eur, bez výsledku. Obávam sa, že audit projektu po voľbách ukáže, že začíname takmer od nuly. A navyše, bez peňazí – eurofondy sa na tento projekt už premrhali," uviedol Novotný. Smutným príbehom má byť aj PPP-projekt novej nemocnice. "Dnes je ministerstvo asi jedinou inštitúciou, ktorá tento projekt ešte obhajuje, a to aj napriek tomu, že samospráva, odborná a aj akademická obec hovoria o zbabranom projekte," zhrnul Faktor s tým, že projekt treba zastaviť. S tým súhlasí aj Novotný. Naopak, zastavenie projektu Integrovaných centier zdravotnej starostlivosti privítali Faktor aj Novotný. "Je to skôr dobrou správou, pretože pri jeho nastavení nešlo o integráciu zdravotnej starostlivosti, ale o developérsky projekt za 140 miliónov eur," pokračoval Faktor. Za jediné smutné pozitívum označil to, že medializácia a verejný tlak po kauzách ukázali, že aj Smer má svoje limity. "Odstúpenie Pavla Pašku, ale aj generálneho riaditeľa VšZP Marcela Foraia, síce asi slúžili iba na upokojenie voličov SMER-u, ale predsa," podotkol.

Šéf parlamentného výboru Raši je presvedčený, že skutočný rozvoj zdravotníctva potrebuje v prvom rade pokojnú atmosféru. "Nemôže byť donekonečna nástrojom politického boja. A rok 2015 bol rokom politického boja opozície proti zdravotníctvu bez akýchkoľvek konštruktívnych návrhov. Nech mi kolegovia, opoziční poslanci, prepáčia, ale bezhlavá kritika každej zmeny, každého legislatívneho návrhu nie je predsa konštruktívna. Pán poslanec Novotný už napríklad dlhodobo negatívne reaguje na všetky zmeny – žiaľ, reálne návrhy a skutočne zmysluplnú spoluprácu sa počas jeho dlhej politickej kariéry nepodarilo nadviazať," reagoval pre TASR Raši.

Pripúšťa, že nikdy nemožno tvrdiť, že stav je ideálny a nič netreba zlepšovať, ale ťažiskové zmeny sú dnes podľa jeho slov vypracované a treba ich doviesť do úspešného cieľa. Myslí si, že na tejto trase môže pomôcť nielen konštruktívna odborná diskusia, ale aj racionálny postoj, uvážlivá kontinuita a nadväznosť na všetko pozitívne i podnetné, čo dnes tvorí základný kameň kvality a efektivity slovenského zdravotníctva.

Pripomína, že zdravotníctvo sa dotýka každého a „politický kapitál“ v tomto prípade nikoho vonkoncom nezaujíma. "Komplexné úsilie teda jednoznačne musí smerovať práve k pacientom. Tak to bolo tento rok napríklad pri riešení problematiky poplatkov, pri začiatku posilňovania kompetencií všeobecných lekárov, pri riešení doplatkov za lieky, pri poskytnutí 30 miliónov eur na rekonštrukcie nemocníc. Spravodlivosť sa zaviedla aj do prerozdelenia poistného – teda cesta k tomu, aby peniaze smerovali k občanom, veď náladovosť poistenca je zásadný a logický parameter a peniaze v rámci solidarity v zdravotných poisťovniach smerujú presne tam, kam majú," zhrnul.

Poukazuje aj na presadenie zákona o ohodnotení zdravotníckych pracovníkov, ktorý považuje za spravodlivý a optimálny, keďže bude platiť pre všetky ústavné zdravotnícke zariadenia. "Presadzovať v tomto smere nejaké nové požiadavky, ba priam tlačiť svoje vízie do výpovedí, nepovažujem za zmysluplné a reálne riešenie," poznamenal na margo hromadných výpovedí sestier.

Za pozitívum tiež označil začiatok pripájania poskytovateľov do Národného zdravotníckeho informačného systému - teda do eHealth. "Celkom aktuálne - ako prvú začali pripájať Nemocnicu v Malackách a jedno z najväčších laboratórií na Slovensku. Ide teda o prvých pripojených poskytovateľov, priamo na mieste sa všetko dolaďuje a finalizuje, ale je to veľmi dobrá správa. Čiže, všetky tie 'kuvičie a prorocké hlasy' o ničnerobení – sa ukazujú ako neopodstatnené," uzavrel.