Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Projektová dokumentácia detenčného ústavu bude stáť 1,02 milióna eur

Ilustračné fotoFoto: TASR/AP

Slovensku takéto zariadenie dlhodobo chýba, o jeho výstavbu sa neúspešne snažili viaceré kabinety.

Bratislava 22. septembra (TASR) - Projektovú dokumentáciu pre Detenčný ústav v Hronovciach v okrese Levice vypracuje michalovská firma Syteli. Ministerstvo zdravotníctva jej za to zaplatí vyše 1,02 milióna eur s DPH. Firma zabezpečí aj potrebné doklady pre územné rozhodnutie či stavebné povolenie. Vyplýva to zo zmluvy zverejnenej v centrálnom registri zmlúv.

Slovensku takéto zariadenie dlhodobo chýba, o jeho výstavbu sa neúspešne snažili viaceré kabinety. Detenčný ústav v Hronovciach bude mať 36 najmä dvojlôžkových izieb. Starostlivosť o osoby v detenčnom centre má zabezpečovať 104 členov zdravotníckeho a pomocného personálu. Stráženie a dozor má zabezpečovať 79 príslušníkov Zboru väzenskej a justičnej stráže.

Detenčné centrum je kombinácia psychiatrickej nemocnice a väznice. Určené je pre nevyliečiteľne duševne chorých, ktorí sú na slobode nebezpeční. V súčasnosti sú umiestňovaní vo väzniciach alebo v psychiatrických nemocniciach. O urýchlenej dostavbe sa hovorilo v roku 2008, keď viacnásobne trestaný slovenský pedofil zneužil a zavraždil v Česku deväťročného chlapca. V Hronovciach už stojí hrubá stavba.