Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Zdravotníctvo tvorí pätinu obchodov aj úspor na eTrhovisku

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Z 20 najaktívnejších obstarávateľov bolo sedem nemocníc.


Bratislava 25. júna (TASR) - Približne pätina obchodov, ktoré sa počas doterajšej ostrej prevádzky uskutočnili na Elektronickom trhovisku, realizovali zdravotnícke zariadenia a ďalšie inštitúcie, ktoré patria do rezortu zdravotníctva. Z 20 najaktívnejších obstarávateľov bolo sedem nemocníc. Aj to boli východiská pracovného stretnutia venovaného obchodovaniu cez tento systém, ktoré sa dnes uskutočnilo na pôde Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR.

"Je to veľmi dobrá správa pre verejné financie, že sa takto aktivizoval práve tento rezort, ktorý je tak veľmi preberaný a riešený z hľadiska nákupov v tomto rezorte. Používajú veľmi efektívny nástroj na obstarávanie, úspory tam dosahujú okolo pätiny všetkých úspor dosiahnutých na Elektronickom trhovisku,"
zhodnotila pre TASR poradkyňa ministra vnútra Tatiana Behrová.

Rezort zdravotníctva podľa nej cez trhovisko obstaráva rôznorodý tovar, či už ide o bežný spotrebný materiál ako rukavice, kanyly, striekačky, ale aj zdravotnícke prístroje či drobné stavebné a rekonštrukčné práce. Pracovníci zodpovední za obstarávanie na ministerstve, v nemocniciach a iných inštitúciách riadených týmto rezortom preto podľa Behrovej ocenili možnosť prediskutovať správne postupy aj rôzne otvorené otázky. "Bolo to také pracovné stretnutie na úrovni rezortu, aby sme si navzájom odkomunikovali konkrétne obstarávania, otázky a problémy, ktoré pri nich vznikajú," priblížila.

Behrová bola podľa vlastných slov milo prekvapená, že sa na dnešnom stretnutí už neriešili úplne základné otázky, ale preberala sa odborná problematika obstarávania. Aj tí, ktorí zatiaľ takýmto spôsobom výrazne neobstarávajú, sa podľa nej mohli inšpirovať, zistiť, že nejde o nič zložité a nemajú sa čoho obávať. "Keď vyplynie takáto potreba, budeme robiť aj ďalšie stretnutia. Nie je to nič ojedinelé," dodala Behrová.

Cez Elektronické trhovisko, ako prvú súčasť Elektronického kontraktačného systému (EKS), majú povinne nakupovať štát, obec, vyšší územný celok, ako aj organizácie, ktoré sú nimi zriadené či majetkovo prepojené, ak hodnota tovaru, služieb či stavebných prác presahuje 1000 eur a dosahuje 134.000 eur v prípade štátu, respektíve 207.000 eur v prípade ostatných obstarávateľov. Pri stavebných prácach predstavuje horný finančný limit 5.186.000 eur.

Okrem Elektronického trhoviska nasledujú ďalšie dva nástroje. Ide o Dynamický nákupný systém, ktorý má zabezpečiť, aby sa do verejných súťaží mohlo zapojiť čo najviac dodávateľov. Tretím je Elektronická podpora procesov, teda poskytovanie informácií, vysvetľovanie či publikovanie dobrej praxe. Dodávateľom EKS pre ministerstvo vnútra je konzorcium Anasoft, Slovak Telekom a Tlačová agentúra Slovenskej republiky.