Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Zdravotníctvo je podľa Š. Zelníka v zúfalom stave a spolitizované

Podpredseda strany Slovenskej národnej strany (SNS) Štefan Zelník Foto: TASR/Branislav Račko

Minister zdravotníctva Viliam Čislák svoju prácu počas roka zhodnotil nedávno pozitívnejšie.

Bratislava 5. januára (TASR) - Zdravotníctvo je podľa podpredsedu SNS Štefana Zelníka v zúfalom stave. Tvrdí, že je v horšom stave, ako ho prebralo ministerstvo zdravotníctva, keďže dlh v rezorte sa vyšplhal zo 150 miliónov na takmer 500 miliónov eur. Kritizuje tiež chýbajúcu elektronizáciu zdravotníctva, nedokončený DRG systém, nedostatočnú prevenciu pred ochoreniami či nedostatok zdravotníckych pracovníkov v systéme a nezabezpečenie generačnej obmeny.

"Zdravotníctvo sa spolitizovalo, zdravotnícke zariadenia nemajú peniaze na obnovu zastaranej zdravotníckej techniky, nerieši sa korupcia v zmysle trestnoprávnej zodpovednosti. Zhoršila sa dostupnosť, ale aj kvalita poskytovanej zdravotnej starostlivosti - chýbajú základné lieky. Z povinných zdravotných odvodov zdravotné poisťovne môžu stále tvoriť zisk," skonštatoval Zelník.

Poukázal, že na elektronizáciu zdravotníctva, ako aj nový spôsob financovania nemocníc - DRG systém išli milióny eur, pričom nefungujú. "Na e-Health sa údajne vynaložilo okolo 40 miliónov eur a jeho zavedenie sa odkladá na ďalšie obdobie...DRG sme kúpili ešte v roku 2011 údajne za 1,66 milióna eur. K tomu treba pripočítať 634.000 eur zo štátneho rozpočtu a 5,4 milióna eur z Európskeho sociálneho fondu na vzdelávanie zdravotníckych pracovníkov. Doteraz nevieme, koľko sa už finančných prostriedkov vynaložilo na DRG a v akom štádiu je jeho implementácia," zhrnul.

Minister zdravotníctva Viliam Čislák (nominant Smeru-SD) svoju prácu počas roka zhodnotil nedávno pozitívnejšie. Poukázal, že aj keď to bolo turbulentné obdobie, presadilo sa viacero pozitívnych zmien pre pacientov. DRG systém sa podľa jeho slov spúšťa a elektronizácia zdravotníctva je naštartovaná. Pripomenul, že okrem toho sa riešili aj poplatky v ambulanciách lekárov, viac pacientov bude chránených pred vysokými doplatkami za lieky, stransparentňuje sa spolupráca medzi farmafirmami a zdravotníkmi, v nemocniciach vznikli protikorupčné linky či sa upravili platy zdravotníkov v ústavných zdravotníckych zariadeniach.