Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Združenie sudcov odmieta zmeny platových pomerov

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Združenie pukazuje pritom na rozhodnutie Ústavného súdu SR, ktorý pozastavil novelu zákona týkajúcu sa platových pomerov sudcov.

Bratislava 12. novembra (TASR) - Prípadnú navrhovanú zmenu platových pomerov sudcov ústavným zákonom považuje Združenie sudcov Slovenska (ZSS) za nekorektnú.

Poukazuje pritom na rozhodnutie Ústavného súdu SR, ktorý pozastavil novelu zákona týkajúcu sa platových pomerov sudcov. TASR o tom informovala viceprezidentka ZSS Táňa Veščičiková.

"Zároveň to považujeme za účelový zásah do Ústavy SR, ktorý by bol nesystémovým krokom zasahujúcim do nezávislosti a nestrannosti súdnej moci, ktorej súčasťou je aj finančná nezávislosť sudcov," povedala Veščičiková. V konečnom dôsledku by podľa nej neznamenal pre slovenský rozpočet významnú finančnú úsporu a mohol by byť v rozpore s medzinárodnými dokumentmi, ktorými je Slovenská republika viazaná.

Veščičiková pripomenula, že vo Washingtone aktuálne prebieha zasadnutie Európskej a Svetovej asociácie sudcov, ktorého predmetom je okrem iného rokovanie o vytvorení jednotného frontu proti neprípustným zásahom štátov do platových pomerov sudcov.