Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Združenie sudcov: Požadujeme zvýšiť počet vyšších súdnych úradníkov

Ilustračná snímka. Foto: FOTO TASR - Roman Hanc

Sudcovia zároveň požadujú zlepšiť vzájomnú komunikáciu Národnej rady SR a Súdnej rady SR pri tvorbe rozpočtu justície.

Bratislava 18. októbra (TASR) - Zvýšiť počet vyšších súdnych úradníkov, ako aj zlepšiť komunikáciu orgánov pri tvorbe rozpočtu justície či urýchliť legislatívne úpravy navrhuje Združenie sudcov Slovenska (ZSS). Vyhlásilo to po svojom tohtotýždňovom rokovaní.

“Navrhujeme urýchlené a etapovité zvyšovanie počtu vyšších súdnych úradníkov (VSÚ) a odborného aparátu tak, aby v prvej etape (rok 2019-2020) mal každý sudca aspoň v prvostupňovej agende prideleného jedného VSÚ a asistenta,” píše sudcovská stavovská organizácia vo svojom vyhlásení.

Žiadajú tiež, aby rezort spravodlivosti pod vedením Gábora Gála (Most-Híd) v budúcom roku vyhodnocoval účinky nových procesných pravidiel a tiež účinky elektronizácie justície. Zároveň v súvislosti s najväčšou novelou Občianskeho zákonníka navrhujú ministrovi spravodlivosti, aby sa na jej príprave mohli podieľať aj sudcovia nominovaní kolégiami Najvyššieho súdu SR a krajských súdov.

Sudcovia zároveň požadujú zlepšiť vzájomnú komunikáciu Národnej rady SR a Súdnej rady SR pri tvorbe rozpočtu justície. O zlepšení komunikácie rokovali aj s predsedom vlády Petrom Pellegrinim (Smer-SD). “Konštatujeme, že rokovanie s predsedom vlády je jednoznačne pozitívnym krokom pre vytvorenie podmienok vzájomnej komunikácie v záujme odstraňovania nedostatkov v podmienkach výkonu súdnictva, čo reálne môže prispieť k zvyšovaniu úrovne vymožiteľnosti práva,” uvádzajú.

Aby sa zlepšil výkon súdnictva, navrhujú tiež urýchlenie legislatívnych úprav, a to najmä v oblastiach doplnenia stavu sudcov a ich pôsobenia. Pripomínajú aj potrebu stabilizácie justície tak, ako to žiadajú aj odborári, ktorí hrozili štrajkom justičných zamestnancov. “Navrhujeme urýchliť legislatívny proces pri príprave zákona o tzv. justičnej štátnej služobne na splnenie vládneho programu o stabilizácii personálneho obsadenia súdov,” uzatvára Združenie sudcov Slovenska.