Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Slovensko

Zelená koalícia sa chce stretnúť s ministrom Žigom, ponúka spoluprácu

Peter Žiga Foto: TASR/AP

Zelená koalícia chce diskutovať o účasti mimovládnych organizácií pri tvorbe zákonov.

Bratislava 26. februára (TASR) – S ponukou na spoluprácu sa na ministra životného prostredia Petra Žigu obrátila Zelená koalícia. Nová sieť najväčších environmentálnych organizácií na Slovensku sa s ním chce stretnúť a diskutovať o účasti mimovládnych organizácií pri tvorbe zákonov.

Koordinátor Zelenej koalície Roman Havlíček vysvetlil, že chcú nadviazať na korektnú spoluprácu a predísť situáciám, keď envirorezort pripravuje materiály bez tretieho sektora. „To potom vedie ku konfliktom, najmä keď sa mimovládne organizácie usilujú upozorniť na nedostatky v týchto návrhoch,“ domnieva sa Havlíček.

Najnovším príkladom, kde sa dalo spolupracovať, je podľa Havlíčka novela zákona o posudzovaní vplyvov na životné prostredie. Mimovládne organizácie ministra vyzvali na jej stiahnutie a prepracovanie pre veľké množstvo nedostatkov. Žiga tak neurobil.

S ministrom však chce Zelená koalícia diskutovať aj o zastúpení v Rade Environmentálneho fondu a Rade environmentálnych projektov, ako aj o pripravovanom operačnom programe Kvalita životného prostredia. Ten má určiť, ako budú využívané eurofondy v tomto sektore do roku 2020.

Zelená koalícia vznikla ako platforma neziskových organizácií venujúcich sa ochrane životného prostredia a prírody na konci roku 2013. Jej koordinátor vysvetlil, že ich cieľom je predovšetkým napĺňanie práva na prístup k informáciám, práva na účasť na rozhodovaní a práva na prístup k spravodlivosti vo veciach týkajúcich sa životného prostredia.

Koalícia sa chce zapájať do tvorby environmentálnych politík a legislatívy vrátane otázok financovania v sektore životného prostredia. Jej členmi sú Bratislavské regionálne ochranárske združenie, Centrum environmentálnej a etickej výchovy Živica, DAPHNE - Inštitút aplikovanej ekológie, Greenpeace Slovensko, Ochrana dravcov na Slovensku, Priatelia Zeme-SPZ, Slovenská ornitologická spoločnosť/BirdLife Slovensko a Združenie Slatinka, priblížil Roman Havlíček.