Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Slovensko

Zelená linka prijala 24 hlásení týkajúcich sa inváznych druhov rastlín

Na archívnej snímke rastlina. Foto: TASR - Roman Hanc

V súčasnosti obsahuje Zoznam inváznych nepôvodných druhov vzbudzujúcich obavy Európskej únie 36 druhov rastlín.

Bratislava 26. októbra (TASR) - Zelená linka envirorezortu doposiaľ prijala celkovo 24 podnetov týkajúcich sa inváznych druhov rastlín. Za tento rok prijala takýchto podnetov šesť. Zväčša ide o obavy občanov o alergické reakcie, nakoľko sú niektoré invázne druhy rastlín známe ako silné alergény. Zelená linka o tom informovala na sociálnej sieti.

Boj proti inváznym druhom rastlín je podľa linky náročný, pretože sa rýchlo šíria a prispôsobujú sa novým prostrediam. "Jedným z dôvodov, prečo sú invázne druhy rastlín takým problémom, je, že sa často neobjavia hneď, ale postupne získavajú na sile a začnú vytlačovať miestne druhy rastlín. Tým sa narušuje prirodzený ekosystém a môže dôjsť k strate biodiverzity," uviedli environmentalisti. Doplnili, že tieto rastliny tiež môžu zmeniť štruktúru a funkciu ekosystému, čo môže mať nepriaznivý vplyv na miestnu faunu.

V súčasnosti obsahuje Zoznam inváznych nepôvodných druhov vzbudzujúcich obavy Európskej únie 36 druhov rastlín. Slovensko má aj svoj samostatný Zoznam inváznych nepôvodných druhov vzbudzujúcich obavy SR, ktorý ich obsahuje sedem. "Zákon stanovuje, že rastliny uvedené v zozname je zakázané priniesť na územie SR, držať, rozmnožovať, prepravovať, okrem ich prepravy v súvislosti s ich vyhubením, uvádzať na trh, používať, vymieňať, nechať rozmnožovať, pestovať a uvoľniť do životného prostredia," povedali environmentalisti.

Pokuta za úmyselné porušenie tohto zákazu je 100 až 5000 eur, pre podnikateľov je to 500 až 75.000 eur. Zákon taktiež ukladá povinnosť vlastníkovi, správcovi alebo užívateľovi pozemku odstraňovať zo svojho pozemku invázne druhy uvedené v zoznamoch. Má sa starať o pozemok tak, aby sa zamedzilo ich šíreniu, priblížila Zelená linka. Pokračovala, že pokuta za porušenie tejto povinnosti sa môže udeliť do 900 eur, pre právnické osoby do 15.000 eur. "Ak si vlastník, správca alebo užívateľ pozemku neplní uvedenú povinnosť, nariadi mu ju okresný úrad po doručení návrhu štátnej ochrany prírody alebo orgán štátneho dozoru," skonštatovala linka.