Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Zelená linka skončila, od ľudí evidovala viac ako 7000 podaní

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Z celkového počtu 3480 podnetov v prípade podozrení z ohrozovania alebo poškodzovania životného prostredia sa Zelenej linke podarilo vyriešiť vyše 2000.

Bratislava 2. januára (TASR) - Na Ministerstve životného prostredia (MŽP) SR od začiatku roka prestala fungovať Zelená linka, kde mohli občania nahlasovať podozrenia z envirokriminality. Evidovala viac ako 7000 podaní od občanov. Linka o tom informovala na sociálnej sieti.

"Podnety sme sledovali od ich nahlásenia až po ich ukončenie, snažili sme sa prinášať informácie o enviroproblematike, ktoré by občanom pomohli sa lepšie zorientovať v zložitej legislatíve," uviedli environmentalisti.

Z celkového počtu 3480 podnetov v prípade podozrení z ohrozovania alebo poškodzovania životného prostredia sa Zelenej linke podarilo vyriešiť vyše 2000. "Zvyšok z podaní tvoria poskytnuté informácie týkajúce sa rôznych oblastí environmentálnej politiky," priblížila Zelená linka.

Pokračovala, že v spolupráci s aplikáciou TrashOut sa podarilo odstrániť 939 skládok. Celkovo podali na príslušné orgány 2856 oznámení o nezákonnom uložení odpadu.

Zelená linka poskytovala informácie aj k výzve Obnov dom financovanej z plánu obnovy. "Od prvej výzvy, ktorá bola vyhlásená v apríli 2022, sme poskytli 18.156 informácií," poznamenali environmentalisti. Linke zároveň pribudlo aj tretie call centrum, na ktorom poskytovali informácie o možnosti odpredaja pozemkov v národných parkoch. Od júla 2023 tak podali 437 informácií.

Zelená linka vznikla v roku 2020. Prostredníctvom nej bolo možné anonymne ohlásiť porušovanie zákonov, ktoré majú chrániť životné prostredie.