Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Dnes dopoludnia slávia biskupi omše so všetkými kňazmi svojich diecéz

Na snímke rímskokatolícky arcibiskup - metropolita Bratislavskej arcidiecézy Stanislav Zvolenský (vľavo) počas posvätenia olejov v Dóme Svätého Martina v Bratislave 17. apríla 2014. Foto: TASR/Michal Svítok

Na Zelený štvrtok predpoludním biskupi na pamiatku ustanovenia sviatosti kňazstva slúžia v katedrálach sväté omše so všetkými kňazmi svojich diecéz.

Bratislava 17. apríla (TASR) - Podstatou dnešného Zeleného štvrtka je spomienka na ustanovenie Oltárnej sviatosti i sviatosti kňazstva.

Na Zelený štvrtok predpoludním biskupi na pamiatku ustanovenia sviatosti kňazstva slúžia v katedrálach sväté omše so všetkými kňazmi svojich diecéz. Táto svätá omša je známa ako Missa chrismatis. Na omšiach posväcujú tri druhy oleja: krizmu, olej katechumenov a olej chorých. Olej je znamením sily. V liturgii sa používa pri krste, birmovaní, sviatosti pomazania chorých či pri vysvätení kňazov. Počas sv. omše kňazi obnovujú svoje kňazské sľuby.

Olej katechumenov sa používa na pomazanie katechumenov pred prijatím sviatosti krstu a má byť znamením posily v boji so zlým duchom.

Pri udeľovaní sviatosti pomazania chorých sa používa olej nemocných - Oleum infirmórum. Má liečivé účinky, tlmí bolesť a úzkosť. Sviatosť pomazania chorých posilňuje týchto ľudí na duši i na tele, mierni ich bolesť a úzkosť.



Krizma je olivový olej, do ktorého sú primiešané voňavé prísady. Používa sa pri krste, vysluhovaní sviatosti birmovania, sviatosti kňazstva, ale i pri posviacke oltára a chrámu. Pomazanie krizmou pri krste alebo birmovaní znamená prevzatie úlohy žiť podľa Ježiša.

U Izraelitov a iných vtedajších národov uvádzali kráľov do úradu tak, že ich pomazali olejom. Aj slovo "Kristus" pochádza z gréčtiny (Christos) a znamená "Pomazaný". (Po hebrejsky "Mesiáš").

Na Zelený štvrtok vo večerných hodinách sa v katolíckych aj iných kresťanských chrámoch konajú bohoslužby na pamiatku Poslednej večere Pána Ježiša so svojimi učeníkmi a ustanovenia Oltárnej sviatosti. Touto svätou omšou sa začína v katolíckej cirkvi Veľkonočné trojdnie.