Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Slovensko

Zeleným štvrtkom sa začína v katolíckej cirkvi Veľkonočné trojdnie

Súčasťou rímskokatolíckych osláv Veľkej noci je tradičný obrad umývania nôh. Ide o gesto pokory, ktoré podľa evanjelia urobil Ježiš Kristus svojim učeníkom pri poslednej večeri. Umývanie nôh je súčasťou rímskokatolíckych osláv Veľkej noci. Foto: TASR/AP

Na Zelený štvrtok vo večerných hodinách sa v katolíckych kostoloch slávia sväté omše na pamiatku Pánovej poslednej večere so svojimi učeníkmi a ustanovenia Sviatosti oltárnej

Bratislava 5. apríla (TASR) - V katolíckej cirkvi na Slovensku sa na Zelený štvrtok, začína Veľkonočné trojdnie. Podstatou Zeleného štvrtka je pripomenutie si ustanovenia Sviatosti oltárnej i sviatosti kňazstva.

Na Zelený štvrtok predpoludním sa v katedrálnych chrámoch zhromažďujú kňazi so svojimi diecéznymi a pomocnými biskupmi na omši svätenia olejov, známej pod názvom Missa chrismatis.

Biskupi počas týchto omší posväcujú tri druhy oleja - krizmu, olej katechumenov a olej chorých. Olej je znamením sily a v liturgii sa používa pri krste, birmovaní, sviatosti pomazania chorých a pri vysvätení kňazov. Pomazanie krizmou pri krste, vysvätení kňazov alebo birmovaní znamená prevzatie úlohy žiť podľa Ježiša. Olej chorých (oleum informorum) sa používa pri udeľovaní sviatosti pomazania chorým. Olej má tiež liečivé účinky a tlmí bolesť, zmierni úzkosť chorých.

Na Zelený štvrtok vo večerných hodinách sa v katolíckych kostoloch slávia sväté omše na pamiatku Pánovej poslednej večere so svojimi učeníkmi a ustanovenia Sviatosti oltárnej. Tieto omše sú známe aj obradom umývania nôh dvanástim mužom.

V gréckokatolíckej cirkvi sa na Veľký štvrtok v katedrálnych chrámoch tiež koná predpoludním archijerejská svätá liturgia, počas ktorej biskup posvätí myro (ako krizmu v cirkvi latinského obradu) a koná sa obrad umývania nôh 12 kňazom eparchie.

V Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania (ECAV) sa na Zelený štvrtok popoludní a večer konajú služby Božie ako spomienka na ustanovenie Večere Pánovej počas poslednej večere Pána Ježiša Krista so svojimi 12 učeníkmi.

Tu bude player