Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Slovensko

Železnice evidujú za posledné týždne viacero smrteľných zrážok

Ilustračné foto. Foto: TASR - Jakub Kotian

ŽSR zaznamenali opätovne aj prípady vandalizmu, upozorňujú na jeho nebezpečné dôsledky.

Bratislava 2. apríla (TASR) - Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) od 4. marca do 2. apríla evidujú osem zrážok vlaku s osobou, z toho sedem smrteľných. Pri jednej zrážke boli usmrtené dve osoby. Evidujú taktiež štyri zrážky vlaku s vozidlom, z toho jednu smrteľnú, pri ktorej zahynuli dve osoby. TASR o tom informovala hovorkyňa ŽSR Vladimíra Bahýlová.

"Vlak je obrovský kolos, ktorý môže mať brzdnú dráhu v závislosti od rýchlosti aj viac ako kilometer, a následky zrážky s ním bývajú fatálne," pripomenula Bahýlová. ŽSR ako manažér infraštruktúry opakovane apelujú na všetkých vodičov, chodcov, cyklistov, aby si pred železničným priecestím počínali vždy mimoriadne opatrne, najmä sa presvedčili, či môžu bezpečne prejsť cez železničné priecestie.

ŽSR zaznamenali opätovne aj prípady vandalizmu, upozorňujú na jeho nebezpečné dôsledky. Ohroziť totiž môžu nielen prevádzku osobnej a nákladnej dopravy, ale hazardujú aj s ľudskými životmi. ŽSR preto vyzývajú verejnosť, aby bola všímavá. Pri zistení podozrivého konania či pohybu cudzích osôb na železnici či v blízkosti majetku ŽSR je potrebné kontaktovať políciu.