Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Na železničných tratiach zahynuli minulý týždeň traja ľudia

Ilustračné foto Foto: TASR

Minulý týždeň sa na železniciach vyskytli aj prípady vandalizmu a krádeží. Na trati Spišské Vlachy – Krompachy zistili krádež 14-metrového kábla.

Bratislava 20. októbra (TASR) – V uplynulom týždni zaznamenali Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) tri prípady, pri ktorých na koľajisku zahynuli traja ľudia. Dva sa stali v pondelok (13. 10.) v Bratislave. Na zastávke Vinohrady zrazil osobný vlak ženu a na trati Odbočka Vinohrady – Bratislava hlavná stanica vlak usmrtil muža. Tretia tragická nehoda, pri ktorej zomrel muž, sa stala na trati Pastovce - Čata. Došlo tam ku zrážke auta s osobným vlakom. TASR informovala Ivana Popluhárová z odboru komunikácie Generálneho riaditeľstva ŽSR.

V súvislosti s týmito nehodami upozorňujú ŽSR na ľahostajnosť osôb pohybujúcich sa v okolí železničných tratí a priecestí i na nepozornosť vodičov. "Vyzývame preto verejnosť na opatrnosť pri pohybe v blízkosti železničnej trate. Brzdná dráha vlaku v závislosti od rýchlosti môže byť až kilometer a následky zrážky s ním bývajú osudné," povedala Popluhárová.

Podľa jej slov svoj život ohrozovalo v stredu (15. 10.) medzi Trenčínom a Trenčianskou Teplou aj niekoľko osôb. Tie sa počas jazdy rýchlika na zastávke Opatová nachádzali v priechodnom priereze koľaje. Nereagovali na návesť Pozor, ktorú im dával rušňovodič. Ten musel následne použiť rýchločinné brzdenie a zastaviť pre podozrenie zo zrazenia osôb, ktoré sa však nepotvrdilo.

Minulý týždeň sa na železniciach vyskytli aj prípady vandalizmu a krádeží. Na trati Spišské Vlachy – Krompachy zistili krádež kábla dlhého približne 14 metrov. V Sládkovičove z čakárne ukradli plexisklové kryty z vývesných cestovných poriadkov. V Nitre vandali poškodili päť lavíc na sedenie vo vestibule železničnej stanice. V Žiline zas došlo počas odstavenia súpravy k posprejovaniu vozňa.

ŽSR zaznamenali zároveň 41 zrážok vlaku s prevažne lesnou zverou. Išlo napríklad o zrážku so stádom diviakov či s dvoma medveďmi.