Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Hulík: Ak bol Zeman 17. novembra´89 na demonštrácii, tak v prestrojení

Členovia ochranky dáždnikmi chránia českého prezidenta Miloša Zemana (hore vľavo) počas jeho prejavu na spomienkovej slávnosti pri príležitosti 25. výročia Nežnej revolúcie v Prahe 17. novembra 2014. Foto: TASR/AP

Člen vyšetrovacích komisií spochybňuje tvrdenia českého prezidenta, podľa ktorých sa 17. novembra 1989 osobne zúčastnil demonštrácie na Národnej triede.

Bratislava 22. novembra (Teraz.sk) - Reakcia na tvrdenia prezidenta Miloša Zemana pri tohtoročnom výročí 17. novembra, že sa sám v roku 1989 zúčastnil demonštrácií na Národnej triede, na seba nenechala dlho čakať. Slová hlavy štátu spochybňuje advokát Milan Hulík. Hovorca Hradu Jiří Ovčáček však jeho slová popiera a stojí za Zemanom, píše denik.cz

"Prezident Miloš Zeman vyhlásil pri tohtoročnom výročia 17. novembra k zhromaždeným demonštrantom, ktorí na neho vytiahli červené karty, že sa ich nebojí. Že sa na rozdiel od nich nebál ani pred 25 rokmi na Národnej triede. Samozrejme, väčšina demonštrantov sa vtedy na Národnej triede báť nemohla, pretože ešte neboli na svete. Pán prezident má ale pravdu, keď hovorí, že sa vtedy na Národnej triede nebál, báť sa totiž ani nemohol, pretože tam vtedy nebol! Som schopný mu to dokázať na 99 percent, "napísal Milan Hulík vo svojom vyhlásení, ktoré má Deník.cz k dispozícii.

Hulík svoje tvrdenie dokladá tým, že bol členom parlamentných komisií pre vyšetrovanie udalostí 17. novembra. "Komisia sa snažili mapovať hodinu po hodinu, čo sa vlastne 17. 11. 1989 stalo a kto za porušenia príslušníkov nesie zodpovednosť. Žiadna z týchto komisií sa nestretla so svedkom Ing. Milošom Zemanom z Národnej triedy, "poznamenáva Hulík s tým, že prvá komisia pracovala až do mája 1990, druhá komisia bola vytvorená 20. septembra 1990 a aj jej vyšetrovanie trvalo niekoľko mesiacov. Zeman bol podľa neho v tej dobe známou osobnosťou, a preto považuje za nemysliteľné, aby ani jedna z týchto komisií nevypočula Miloša Zemana ako svedka - priameho účastníka zásahu na Národnej triede.

"Niekoľko sto osôb bolo totiž pri demonštrácii zranených, asi desať dokonca ťažko. Krv na dlažbe a plno osobných vecí, o ktoré demonštranti prišli pri bití príslušníkmi Pohotovostného pluku, bolo svedectvom brutality zákroku. Úplne odlišný popis priebehu surového zákroku pánom prezidentom je ďalším dôkazom, že na demonštrácii nebol. Nešlo vôbec o nejaký `strejcovský` zásah príslušníkov LM (ktorí na Národnej triede triede neboli), ako to líči pán prezident, ale o útok špeciálnej jednotky, navyše s posilou ešte vycvičenějších tzv. Červených baretov," píše Hulík.

Tajný účastník?

"Ak bol Miloš Zeman v inkriminovanú dobu na Národnej triede ako účastník demonštrácie, potom len ako tajný účastník, ktorého tam nikto nevidel. Musel tam teda byť v prestrojení, "špekuluje Hulík s tým, že Zeman sa neprihlásil komisiám ani pre podanie svedectva.

Člen vyšetrovacej komisie Federálneho zhromaždenia pre objasnenie udalostí 17. novembra 1989 Stanislav Deviaty Denníku potvrdil, že Miloša Zemana vtedy nevypočúvala. "Neviem o tom, že by na Národnej triede bol. Nikto nám to nepovedal, keby to niekto potvrdil, tak by sme si ho samozrejme pozvali, "povedal.

Pochybovačne tvrdenie však úplne vyvracia hovorca Hradu Jiří Ovčáček. "Účasť pána prezidenta na Národnej triede 17. novembra 1989 je úplne nespochybniteľná. Pán prezident sa zúčastnil celej demonštrácie na trase Albertov, Vyšehrad, Národná trieda, "hovorí Ovčáček s tým, že je veľmi podozrivé, že sa pán Hulík neozval už v uplynulých rokoch, keď Zeman opakovane prinášal svedectvo z Národnej triedy." Odkazujem napríklad na vyjadrenie pána prezidenta z novembra 2012 v tlači, "uzavrel Ovčáček.

Prezident vtedy médiám opísal svoju cestu okrem iného takto: "Na Národnej triede som bol, a aj keď z Albertova az Vyšehradu nás na Národnú triedu šiel pomerne vysoký počet, tak v okamihu, keď polícia a Štátna bezpečnosť začala uzatvárať ulice, nás na Národnej triede všehovšudy zostalo asi 2000 osôb. "