Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

M. ZEMAN: Dôkazom dobrej spolupráce je menovanie Babiša za premiéra

Na snímke český prezident Miloš Zeman (druhý vľavo) a prezident SR Andrej Kiska (druhý vpravo) počas spoločnej tlačovej konferencie v Prezidentskom paláci v Bratislave 12. decembra 2017. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Český prezident je v utorok na návšteve Slovenskej republiky, ktorá je poslednou oficiálnou zahraničnou návštevou pred ukončením jeho mandátu.

Bratislava 12. decembra (TASR) – Dôkazom dobrej spolupráce oboch národov je, že som pred niekoľkými dňami menoval premiérom Českej republiky príslušníka slovenskej národnostnej menšiny. Po stretnutí s prezidentom SR Andrejom Kiskom to skonštatoval prezident Českej republiky Miloš Zeman, ktorý menoval 6. decembra do čela českej vlády Andreja Babiša.

Český prezident je v utorok na návšteve Slovenskej republiky, ktorá je poslednou oficiálnou zahraničnou návštevou pred ukončením jeho mandátu. Tradíciu rozlúčkových a uvítacích návštev Slovenska českými prezidentmi porušil podľa Zemana iba Václav Havel, ktorý šiel v minulosti po zvolení na prvú návštevu do Nemecka. „Potom sa tá tradícia obnovila a dúfajme, že bude pokračovať,“ uviedol s tým, že v prípade opätovného zvolenia pôjde na prvú zahraničnú cestu do Bratislavy. Prezident Kiska dodržanie tradície Zemanom ocenil.

Hlavy štátov pozitívne zhodnotili vzťahy oboch krajín. Podľa Kisku z pohľadu bilaterálnych vzťahov „ťažko možno robiť niečo lepšie“. Zopakoval, že nepozná na svete krajiny, ktoré by mali k sebe tak blízko ako Slovensko a Česko. „S pánom prezidentom máme osobne výborné vzťahy, hoci máme na niektoré otázky rozdielne názory,“ povedal Kiska, ktorý v úvode tlačovej konferencie nazval Zemana „milý Miloš“. Zeman Kiskovi oslovenie opätoval.



Za jediný problémový bod, o ktorom s Kiskom diskutoval, Zeman označil dosiaľ neotvorený Český dom v Bratislave. „Zatiaľ som počul iba celý rad výhovoriek, že niečo nejde,“ vyjadril presvedčenie, že vzťahy medzi krajinami v budúcnosti nebudú touto témou zaťažené. Podľa slov Kisku by bolo otvorenie Českého domu „minidetailom“, ktorý by slovensko-české vzťahy mohol vylepšiť.

Slovenský prezident za možnú oblasť spolupráce označil cestovný ruch, kde je Slovensko pre Čechov druhou najobľúbenejšou destináciou po Chorvátsku. Medzi krajinami Kiska vidí jediný rozdiel, a to, že Slovensko prijalo euro a Česko dosiaľ nie. „Za našu krajinu môžem povedať, že sme veľmi, veľmi spokojní s tým, že naša krajina v danom období a za daných podmienok euro prijala a že bolo veľmi silným impulzom pre rozvoj našej ekonomiky,“ zhodnotil.

Zeman vidí možnosti lepšej spolupráce v oblasti obrany a zbrojného priemyslu, kde podľa neho ešte je čo zlepšovať. Prezidenti diskutovali aj o otázke vývoja v Európskej únii. Český prezident pripomenul, že sa vždy označoval za eurofederalistu. „Takže by ma mohlo potešiť prehlásenia Martina Schulza, že ideme do vytvorenia Spojených štátov európskych, komu sa to nepáči, nech vypadne. Ja si myslím, že nikto neurobil väčšiu škodu myšlienke eurofederácie než Martin Schulz týmto svojím prehlásením,“ kritizoval.

Zeman Kiskovi pri osobnom stretnutí povedal, že v Českej republike je skôr odpor k zavedeniu eura, ktorý je do istej miery racionálny a do istej miery iracionálny. Racionálny podľa neho spočíva v obave, že sa českí daňoví poplatníci budú musieť podieľať na splácaní dlhov Grécka. „Keby Grécko vystúpilo alebo bolo vytlačené z eurozóny, tá racionálna čas obáv z prijatia by odpadla. Tá iracionálna sa dá vysvetliť práve na príklade Slovenska a jeho úspechu s euromenou,“ vyzdvihol Zeman.

Návštevy Miloša Zemana v Slovenskej republike




23. novembra 1998 - Vládna delegácia ČR na čele s premiérom Milošom Zemanom navštívila SR. So slovenskými partnermi rokovala o vyrovnaní majetkových vzťahov z obdobia federácie.

15. mája 1999 - Vo Vysokých Tatrách rokoval premiér SR Mikuláš Dzurinda s premiérom ČR Milošom Zemanom o problémoch spojených s delením majetku bývalej Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky (ČSFR). Dospeli k dohode odporučiť fondom národného majetku vzájomnú výmenu balíkov akcií Všeobecnej úverovej banky a Komerčnej banky.

2. novembra 2000 - Česká delegácia na čele s premiérom Milošom Zemanom a šéfom českej diplomacie Janom Kavanom navštívila Slovensko. Stretli sa s predsedom slovenskej vlády Mikulášom Dzurindom a ministrom zahraničných vecí Eduardom Kukanom. Návšteva vyvrcholila podpísaním dokumentu o cezhraničnej spolupráci medzi ČR a SR.

19.-20. novembra 2001 - Na oficiálnu návštevu SR pricestoval predseda vlády ČR Miloš Zeman. Rokoval s predsedom vlády SR Mikulášom Dzurindom o bilaterálnej spolupráci v kontexte prebiehajúcich integračných procesov.

4.-5. apríla 2013 – Česká hlava štátu Miloš Zeman spolu s manželkou Ivanou pricestovali na návštevu Slovenska, išlo o prvú Zemanovu zahraničnú cestu po tom, ako 8. marca 2013 zložil prezidentský sľub a ujal sa úradu. So svojím slovenským náprotivkom Ivanom Gašparovičom zablahoželal Slovensku k tomu, že výrazne predbehlo Rusko a dohnalo USA. Konkrétne sa to týkalo podielu zahraničných investícií v ČR, kde SR dosahovalo 4,7 percent. Rovnako na tom boli USA. Rusko sa pohybovalo na hranici 0,8 percent. Po rokovaní si uctili pamiatku osloboditeľov Bratislavy položením vencov k Pamätníku oslobodenia na Hviezdoslavovom námestí. S premiérom Robertom Ficom sa stretol počas obeda na Úrade vlády SR. Druhý deň návštevy sa začal slávnostným aktom kladenia venca k Pamätníku M. R. Štefánika, stretli sa s primátorom hlavného mesta Milanom Ftáčnikom a predsedom Národnej rady SR Pavlom Paškom. Súkromne sa v Bratislave stretol aj s kamarátom Mikulášom Dzurindom.

12.-13. júna 2013 - Na pozvanie prezidenta SR Ivana Gašparoviča prišli do slovenskej metropoly 19 najvyšší predstavitelia krajín strednej, východnej a juhovýchodnej Európy. Stredoeurópskeho summitu sa zúčastnil aj predseda Európskej rady Herman Van Rompuy. Pozvanie na 18. stredoeurópsky summit prijal aj český prezident Miloš Zeman.

16.-17. novembra 2014 - Krajiny Vyšehradskej štvorky (V4) Slovensko, Poľsko, Česká republika a Maďarsko spoločne ponúkli Ukrajine pomoc pri reformách, ktoré ju čakali. Vyhlásil to slovenský prezident Andrej Kiska po stretnutí prezidentov krajín V4 s prezidentom Ukrajiny Petrom Porošenkom v Bratislave. Prezidenti sa spoločne presunuli do historickej budovy Slovenského národného divadla (SND), kde sa uskutočnila spomienková slávnosť pri príležitosti 25. výročia Nežnej revolúcie. Prezidenti V4 a nemecký prezident Joachim Gauck sa následne presunuli do českej Prahy, na Albertove odhalili spoločne pamätnú dosku k udalostiam zo 17. novembra 1989. Pietnou spomienkou pri pamätníku Brána slobody v bratislavskom Devíne vyvrcholila návšteva hláv štátov krajín V4, Nemecka a Ukrajiny, ktorí sa vrátili na Slovensko z Česka.