Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

ZEMAN EXKLUZÍVNE: Keby Poľsko hlasovalo s nami, kvóty by neprešli

Český prezident Miloš Zeman. Foto: Tablet.TV

Zdá sa, že postoj poľského prezidenta Dudu a postoj novej poľskej vlády znamená návrat do Vyšehradu a nesúhlas s kvótami, povedal exkluzívne pre TASR český prezident Miloš Zeman.

Bratislava/Kadaň 14. decembra (TASR) – Ak by sa Poľsko na septembrovom hlasovaní ministrov vnútra Európskej únie pridalo k ostatným trom štátom V4, kvóty na rozdelenie migrantov nemuseli byť schválené. V exkluzívnom rozhovore pre TASR to povedal prezident Českej republiky Miloš Zeman.

„Úprimne povedané, keby Poľsko hlasovalo s nami, tak by bola možno situácia iná v tom, že by k hlasovaniu ani nedošlo. Práve preto, že by si ostatné krajiny nechceli Poľsko príliš rozhnevať,“ poznamenal.

„Ale hovoril som teraz nedávno v Maďarsku s poľským prezidentom Dudom a zdá sa, že jeho postoj a postoj novej poľskej vlády znamená návrat do Vyšehradu a nesúhlas s kvótami,“ dodal český prezident.

Osobne považuje plán s kvótami za omyl. „Donald Tusk nedávno konštatoval, že situácia sa zmenila a prevládol názor, že ten prerozdeľovací mechanizmus je, nediplomaticky povedané, nezmysel,“ povedal Zeman.



„Pozrite sa, ja neverím tomu, že by ste akéhokoľvek migranta, ako hovorí náš minister vnútra Milan Chovanec, mohli držať za nohu a mohli mu hovoriť: Zostaneš tam, kam ťa pridelila Európska komisia,“ vysvetľuje Zeman. „Tí ľudia chcú ísť do Nemecka, podliehajú v niektorých prípadoch ilúzii, že tam dostanú dom a auto. Myslím si, že táto ilúzia v niektorých prípadoch veľmi rýchlo vyprchá,“ dodáva.

Opatrný postoj V4 k migrantom podľa Zemana postupne získava podporu aj v ďalších štátoch Európskej únie.
„Pokiaľ ide o nás, ja súhlasím s Robertom Ficom, ktorý povedal: Pokým budem premiérom, nebude na území Slovenska jediný ilegálny imigrant. Ja podčiarkujem slovo ilegálny, pretože prekročenie štátnych hraníc bez potrebných dokumentov, pokiaľ nie ste členom Európskej únie, je trestným činom,“ zdôraznil Zeman.

Exkluzívne televízne interview s českým prezidentom Milošom Zemanom nájdete tu: ZEMAN: Opatrnosť voči migrantom nie je len záležitosťou skupiny V4