Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Zeman má v rukách tromfy: Ak nechce, Klausová v Bratislave neskončí

Český prezident Miloš Zeman Foto: TASR/AP Photo

Netýka sa to len Klausovej, ktorú prezident Zeman presadil napriek odporu politikov ako ústretové gesto voči svojmu predchodcovi Václavovi Klausovi.

Praha 2. apríla (TASR) - Napriek novému zákonu o štátnej službe v ČR zostane Livia Klausová vo funkcii veľvyslankyne na Slovensku, ak sa tak rozhodne prezident Miloš Zeman, ktorý ju do úradu presadil. Aj keby ju české ministerstvo zahraničných vecí chcelo stiahnuť, nemôže prezidenta donútiť podpísať jej odvolanie. Služobný zákon pritom hovorí, že veľvyslanec vo veku 70 rokov musí odísť do penzie, napísal v stredu večer spravodajský portál Novinky.cz.

Netýka sa to len Klausovej, ktorú prezident Zeman presadil napriek odporu politikov ako ústretové gesto voči svojmu predchodcovi Václavovi Klausovi. Veľvyslankyňa ČR v Sýrii Eva Filipi už taktiež oslávila 70. narodeniny.

Prezidentovi poskytuje túto právomoc článok 63 ústavy, podľa ktorého hlava štátu "poveruje a odvoláva vedúcich zastupiteľských misií". Hoci takéto rozhodnutia musí ešte spolupodpísať premiér, v prípade odvolávania veľvyslancov by bol predseda vlády na prezidenta krátky.

Bez podpisu prezidenta nie je veľvyslanec odvolaný, uviedol pre český denník Právo odborník na ústavné právo Jan Wintr.

Ministerstvo zahraničných vecí (MZV) však má možnosti, ako nechceného diplomata povolať späť na neobmedzený čas "na konzultácie" alebo mu pobyt v cudzine znepríjemniť. To by bol však diplomaticky a politicky citlivý krok, ktorý by sa mohol obrátiť proti vláde, napísali Novinky.cz.

Zdroj z MZV pre Právo povedal, že veľvyslancovi môže ministerstvo prestať poskytovať zázemie, služobný byt, auto alebo telefón, prípadne mu môže prestať vyplácať mzdu.

Klausová a Filipi sú však dva veľmi citlivé prípady a ministerstvo v nich hrá rolu slabšieho.

Slovensko, kam vždy vedú prvé zahraničné cesty českých politikov, je pre ČR kľúčovým spojencom. Stiahnutie veľvyslanca na konzultácie, ktoré sa v diplomatických kruhoch pokladá za formu protestu, by bolo fackou Slovensku, napísal portál Novinky.cz. Takýmto prístupom ku Klausovej by sa Česko strápnilo pred celým svetom. Navyše, Klausová odišla do SR koncom roka 2013 a veľvyslanci sa väčšinou striedajú až po štyroch rokoch.

V prípade Filipi, ktorá riadi diplomatickú misiu v Sýrii od roku 2010, je situácia ešte zložitejšia. Česká ambasáda totiž v Sýrii zastupuje aj záujmy USA. Keby bola Filipi odvolaná, musel by nový veľvyslanec odovzdávať poverovacie listiny sýrskemu prezidentovi Bašárovi Asadovi - teda človeku, ktorého sa Američania dlhodobo chcú zbaviť.

Zeman už skôr označil vekovú hranicu za "hlúposť našej byrokracie". Voči služobnému zákonu vlani podal ústavnú sťažnosť.