Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Zetor má za sebou úspešnú skúšku obrneného vozidla Gerlach

Predseda vlády SR Peter Pellegrini spolu s ministrom obrany Petrom Gajdošom navštívili v rámci veľtrhu IDEB 2018 stánok Zetor Engineering Slovakia, kde si prezreli novinku – obrnené taktické vozidlo Gerlach 4x4 Foto: Zetor Engineering Slovakia

Zetor považuje projekt vozidiel za podporu domáceho priemyslu. Okrem výroby vozidla vidí príležitosť vo vývojových a inžinierskych činnostiach, ktoré si dodávateľ spravidla ponecháva v krajine pôvodu.

Bratislava 9. decembra (TASR) - Obrnené vozidlo 4x4 Gerlach má za sebou úspešnú skúšku balistickej ochrany. Získalo certifikáciu podľa požiadaviek Stanag 4569 AEP55, level 3. Informovala o tom spoločnosť Zetor Engineering Slovakia, ktorá sa podieľa na jeho výrobe.

"Cieľom testov bolo preto preukázať, že spĺňa deklarované parametre a je plne pripravené na ostré nasadenie," uviedol manažér projektu Gerlach Pavel Bušta. Doplnil, že testované boli hlavné oblasti kabíny s potenciálom rizika priestrelu, napríklad prechody plôch, zaoblenia, rámy okien, dvere, strecha či spojovací materiál. Z výsledkov podľa spoločnosti vyplýva, že vozidlo je zabezpečené voči streľbe z ručných útočných zbraní používaných v súčasných konfliktoch.

"Testy vozidla realizovala renomovaná nemecká spoločnosť IBD Deisenroth Engineering GmbH a dohľad nad nimi prevzala certifikovaná štátna skúšobňa Beschussamt Ulm," vysvetlil Zetor. Doplnil, že vozidlo už prešlo skúškou v teréne a na pretekárskom okruhu, pričom ho čakajú ešte protimínové testy. "Gerlach by v nich mal potvrdiť protimínovú odolnosť na úrovni Stanag 4569, volume 2, level 3a 3b," čo podľa spoločnosti znamená, že bude vystavené výbuchu protitankovej míny so silou 8 kg TNT pod nápravou, ako aj pod kabínou.

Zetor považuje projekt vozidiel za podporu domáceho priemyslu. Okrem výroby vozidla vidí príležitosť vo vývojových a inžinierskych činnostiach, ktoré si dodávateľ spravidla ponecháva v krajine pôvodu. "V prípade Gerlachu však bude výskumno-vývojová činnosť a know-how počas celej doby trvania projektu sústredená v domácich podmienkach," ozrejmil. V prípade úspechu vozidla hovorí Zetor aj o možnosti exportu. Výrobu je pripravený rozbehnúť do niekoľkých mesiacov.