Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Žiaci základných škôl si budú môcť vyskúšať hravé učenie

Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

V autobuse tzv. Nimbuse sa oboznámia s hrami, hravými systémami a vzdelávacími konceptami.

Bratislava 31. mája (TASR) – V októbri navštívi tri slovenské mestá Bratislavu, Žilinu a Košice putovný autobus tzv. Nimbus, ktorý umožní učiteľom a žiakom základných škôl (ZŠ) vyskúšať si hravé učenie. V autobuse si budú môcť vyskúšať hry, hravé systémy a vzdelávacie koncepty. Projekt štartuje občianske združenie Edufactory a nezisková organizácia Edulab.

Projekt Nimbus je celodenný a pozostáva z aktivít, ktoré vedú vývojári edukačných hier, autori nových vzdelávacích systémov a zahraničné partnerské organizácie. Hra môže mať podľa riaditeľa Edulab Jána Machaja aj vzdelávací obsah. „Práve v projekte Nimbus sa snažíme ukázať učiteľom aj verejnosti, ako tá hra v digitálnej alebo nedigitálnej podobe môže vzdelávaniu prospieť,“ uviedol Machaj. Často podľa neho hovoríme o tom, že deti sa majú hrať doma, na dvore alebo v škôlke. „My si myslíme opak. Hra do školy patrí ako relevantný efektívny nástroj pre učiteľa,“ doplnil s tým, že hra nemá úplne nahradiť štandardné vzdelávanie, ale byť jeho doplnkom.

V Nimbuse sa budú nachádzať hry orientované prevažne na prvý stupeň ZŠ. Zamerané budú napríklad na tému recyklácie, separovania odpadu, atómov, fyziku. V špeciálnom autobus žiaci nájdu napríklad aj kartové hry, ktoré čerpajú z Dobšinského rozprávok.

Do projektu sa môžu zapojiť základné školy z uvedených miest a okolia. Na stránke www.nimbus.land je spustená registrácia, ktorá potrvá do 30. júna. Nimbus začne svoju púť 2. októbra v Košiciach, 3. a 4. októbra bude v Žiline a nakoniec 5. a 6. októbra v Bratislave.