Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

O voličské preukazy je zvýšený záujem na celom Slovensku

Na snímke voličské preukazy Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Aj v porovnaní s prezidentskými voľbami v roku 2009 ide o nárast.

Žiar nad Hronom 28. marca (TASR) - Na všetkých uvedených pracoviskách vydávanie voličských preukazov pre druhé kolo prezidentských volieb pokračuje, takže uvedené počty nemusia byť konečné.

V žiarskom volebnom obvode je o voličské preukazy zvýšený záujem

Záujem o voličské preukazy pre druhé kolo prezidentských volieb je v mestách volebného obvodu Žiar nad Hronom väčší ako pred dvoma týždňami pre prvé kolo.

V Žiari nad Hronom dnes v ranných hodinách evidovali 565 vydaných voličských preukazov pre druhé kolo. V porovnaní s prvým kolom voľby prezidenta tak ide o nárast, keďže pre prvé kolo vydali v Žiari celkom 398 voličských preukazov.

Aj v porovnaní s prezidentskými voľbami v roku 2009 ide o nárast, pred piatimi rokmi požiadalo o vydanie voličského preukazu pre druhé kolo volieb celkom 411 Žiarčanov. Podľa Eriky Rajčanovej zo žiarskeho Mestského úradu (MsÚ) si ľudia vybavovali preukazy priebežne, avšak veľký záujem je aj dnes. "Za hodinu a pol sme dnes ráno vydali 13 preukazov," podotkla.

V Kremnici evidovali dnes v ranných hodinách celkom 188 preukazov. Aj tu ide o zvýšený záujem, keďže pre prvé kolo vydali podľa Ľuby Ďurčovej, vedúcej organizačného a správneho oddelenia MsÚ v Kremnici celkom 131 preukazov.

V Banskej Štiavnici evidovali podľa Vlasty Počarovskej z MsÚ v dopoludňajších hodinách celkom 262 voličských preukazov pre druhé kolo prezidentských volieb. V prvom kole o ne požiadalo celkom 183 Štiavničanov.

Medzi žarnovickými žiadateľmi prevládali podľa Tatiany Kučerovej z miestnej matriky najmä mladí ľudia študujúci v iných mestách, pričom väčšina žiadateľov si vybavila preukazy pre obe kolá naraz. Dnes v ranných hodinách tu evidovali celkom 156 vydaných preukazov pre druhé kolo prezidentských volieb. Pre prvé kolo vydali v Žarnovici celkom 112 preukazov.

V Novej Bani evidovali v ranných hodinách 187 voličských preukazov, pričom najviac žiadateľov bolo podľa Eriky Galbavej z novobanského MsÚ v posledných dňoch.

Na všetkých uvedených pracoviskách vydávanie voličských preukazov pre druhé kolo prezidentských volieb pokračuje, takže uvedené počty nemusia byť konečné.

Voličských preukazov vydali samosprávy hornej Nitry viac

Počet vydaných voličských preukazov pre druhé kolo Voľby prezidenta SR, ktoré vydali samosprávy miest hornej Nitry do dnešného dopoludnia, oproti prvému kolu stúpol. TASR o tom informovali zástupcovia samospráv z Bánoviec nad Bebravou, Partizánskeho, Prievidze, Novák, Handlovej a Bojníc.

O viac ako 100 voličských preukazov oproti prvému kolu Voľby prezidenta SR vydalo mesto Bánovce nad Bebravou pre to druhé. "V prvom kole to bolo 271 preukazov, pre druhé je ich zatiaľ 406," uviedla hovorkyňa mesta Ingrid Mozolová.

Mesto Partizánske podľa prednostky Mestského úradu Dáši Jakubíkovej vydalo pre prvé kolo voľby 428 preukazov. "Pre druhé je ich doposiaľ 621," informovala. Viac ako 1000 preukazov vydalo mesto Prievidza. "V prvom kole to bolo 856, pre toto 1441," spresnil Alojz Vlčko z mestského úradu.

V Novákoch vydali podľa viceprimátorky mesta Dany Hornej pre prvé kolo volieb celkom 57 preukazov. "V druhom kole je ich 79," doplnila. Veronika Lobotková z Mestského úradu v Handlovej informovala, že Handlová vydala pre prvé kolo 219 preukazov, pre druhé 339.

Počet vydaných voličských preukazov sa oproti prvému kolu zvýšil aj v Bojniciach. "Pre prvé kolo to bolo 113 preukazov, pre druhé zatiaľ 153," uviedla Jana Škulcová z mestského úradu.

O voličský preukaz môžu ešte obyvatelia spomínaných miest požiadať, čísla teda nemusia byť konečné.

Na juhu stredného Slovenska je o voličské preukazy zvýšený záujem

V Lučenci vydali pred druhým kolom prezidentských volieb už takmer 660 voličských preukazov. Ako TASR informoval Ján Šnúrik z tamojšieho mestského úradu, preukazy stále vydávajú, preto toto číslo nemusí byť konečné.

V Lučenci, kde žije vyše 27.000 obyvateľov, požiadalo pred prvým kolom o voličský preukaz 423 ľudí. "Pred druhým kolom môžeme hovoriť o zvýšenom záujme, k dnešnému poludniu sme vydali 657 voličských preukazov. O vydanie môžu obyvatelia požiadať do 15.00 h, takže číslo môže byť ešte vyššie," informoval Šnúrik.

Podobná situácia je aj v Rimavskej Sobote s 24.000 obyvateľmi. "Pre druhé kolo sme vydali doteraz 627 voličských preukazov. Pre prvé kolo to bolo 425, ale už vtedy časť voličov požiadala o vydanie dokladu pre obidve kolá voľby prezidenta. Takže ľudí, ktorí plánujú voliť mimo svojho trvalého bydliska v Rimavskej Sobote, môže byť ešte viac," povedala Marta Feketeová z odboru vnútorných vecí Mestského úradu v Rimavskej Sobote.

Zvýšený záujem o vydanie voličských preukazov majú aj obyvatelia Revúcej. Z 13.000 obyvateľov požiadalo pred prvým kolom o voličský preukaz 197. "Pre druhé kolo sme vydali 295 preukazov, pričom aj u nás platí, že niektorí voliči si vybavili preukaz pre prvé aj druhé kolo naraz," informovala Adriana Hanesovská z referátu evidencie obyvateľstva Mestského úradu v Revúcej.

Spomedzi 7350 obyvateľov Hnúšte požiadalo podľa primátora Michala Bagačku o voličský preukaz pred druhým kolom prezidentských volieb 198 ľudí. Pred prvým kolom to bolo 157 obyvateľov.

V Tornali, kde žije takmer 7500 obyvateľov, si nechávajú ľudia vystavenie voličského preukazu na poslednú chvíľu. "Ešte aj teraz tu máme klientov, ktorí o to požiadali. Doteraz sme ich vydali 105, v tomto čísle je započítaných aj 40 ľudí, ktorí požiadali o vydanie voličského preukazu pre obe kolá naraz. V porovnaní s prvým kolom prezidentských volieb už teraz je to nárast o 20 voličských preukazov," uviedol prednosta Mestského úradu v Tornali Lajos Balajti.

Záujem o voličské preukazy na strednom Považí rapídne stúpol

Na Mestskom úrade v Trenčíne vydali pre druhé kolo prezidentských volieb 1444 voličských preukazov. TASR informovala hovorkyňa mesta Erika Ságová.

Počet vydaných voličských preukazov v porovnaní s prvým kolom, kedy vydali na trenčianskej radnici 963 voličských preukazov, stúpol o 481. Pre druhé kolo prezidentských volieb v roku 2009 vydali na Mestskom úrade v Trenčíne 721 voličských preukazov.

Takmer dvojnásobný počet voličských preukazov v porovnaní rokom 2009 vydali pre druhé kolo volieb aj na Mestskom úrade v Považskej Bystrici. Ako TASR informovala Daniela Bubáková z považskobystrickej radnice, v roku 2009 vydali pre druhé kolo 566 voličských preukazov, v tomto roku to bolo až 1011.

Počet vydaných voličských preukazov je v regióne Trnavy ešte vyšší

Ešte vyšší záujem o vydanie voličských preukazov ako v prvom kole volieb prezidenta Slovenskej republiky zaznamenali v regióne Trnavy pre druhé kolo, ktoré sa uskutoční v sobotu 29. marca. TASR to potvrdili mestské úrady v Trnave, Senici i Piešťanoch.

V prvom kole volieb 2014 bolo pritom v porovnaní s prezidentskými voľbami spred piatich rokov vydaných vo všetkých mestách viac preukazov. Žiadatelia sa na samosprávy obracali osobne, mailmi i prostredníctvom poverených tretích osôb.

V Trnave vydali do dnešného poludnia 1250 preukazov, v prvom kole to bolo podľa vedúceho organizačného odboru Michala Dzurjanina spolu 765 preukazov. "Sú to teraz najmä mladí ľudia, ktorí budú v čase volieb mimo mesto," uviedol.

V Senici podľa Silvie Krčovej vydali v prvom kole 240, teraz je to 372 preukazov.

Na radnici v Piešťanoch podľa Daniely Juricovej z organizačno-právneho odboru vydali 570 preukazov. Údaj za prvé kolo bol 390 preukazov. V prezidentských voľbách v roku 2009 vydali v Piešťanoch spolu 740 preukazov.

V mestách Košického kraja zaznamenali nárast záujmu občanov o voličské preukazy

Zvýšený záujem občanov o vydanie voličských preukazov pre druhé kolo prezidentských volieb sa potvrdil aj v mestách na západe a východe Košického kraja.

V Rožňave vydali do dnešného predpoludnia na druhé kolo 498 voličských preukazov, pre prvé kolo ich bolo 363. Na Mestskom úrade pre TASR potvrdili, že značný počet záujemcov si vybavil voličský preukaz súbežne pre prvé aj druhé kolo. V meste je zapísaných zhruba 14.800 oprávnených voličov.

Záujem voliť mimo trvalého bydliska vzrástol aj v Trebišove, kde je zapísaných približne 17.500 oprávnených voličov. Na Mestskom úrade vydali k dnešnému poludniu 505 voličských preukazov, na prvé kolo to bolo 353.

V Gelnici vydali pre prvé kolo 114 voličských preukazov, pre druhé to bolo 164. Podobná situácia bola v meste Sečovce v okrese Trebišov. V prvom kole si vybavilo voličské preukazy 116 občanov, na druhé kolo k dnešnému poludniu ich bolo 162. Väčšinou pritom žiadali o preukazy naraz na obe kolá.

V mestách na Spiši vydali viac voličských preukazov ako v prvom kole

Počet vydaných voličských preukazov pre druhé kolo prezidentských volieb v najväčších mestách na Spiši sa oproti prvému kolu podstatne zvýšil. „Mesto Poprad vydalo pre voľbu prezidenta v druhom kole 2110 voličských preukazov. Len pre porovnanie v druhom kole v roku 2009 bolo vydaných 1103 voličských preukazov. Zaznamenali sme teda nárast na úrovni viac ako 91%,“ informoval TASR hovorca mesta Poprad Marián Galajda.

Pred dvoma týždňami pritom popradská samospráva vydala celkom 1403 preukazov. Nárast v druhom kole volieb je teda o viac ako 700. O takmer 360 sa zvýšil počet vydaných voličských preukazov aj v Spišskej Novej Vsi. „Na druhé kolo sme ich vydali celkom 1066, v prvom kole pred dvoma týždňami to bolo 709,“ konkretizovala Brigita Sopková z Mestského úradu (MsÚ) v Spišskej Novej Vsi.

Zvýšený záujem o voličský preukaz zo strany občanov zaevidovali aj v Levoči, tu stúpol o 127 a doposiaľ ich vydali na Mestskom úrade 434. TASR o tom informovala Jarmila Lisoňová z MsÚ v Levoči. Podobná situácia bola aj v Starej Ľubovni. „Vydali sme celkovo 571 voličských preukazov, pričom na prvé kolo sme vybavili 378 žiadostí,“ objasnila Katarína Pavelčáková z MsÚ v Starej Ľubovni. Rovnako aj v Kežmarku stúpol počet žiadateľov, celkovo mesto vyhovelo 534 voličom. „V prvom kole nebol až taký záujem, spolu sme vydali 332 voličských preukazov,“ dodala Mária Reznická z MsÚ v Kežmarku.

V severných mestách BBSK záujem o voličské preukazy vzrástol

Konečný počet voličských preukazov vydaných v krajskom meste Banská Bystrica pre druhé kolo volieb prezidenta SR sa ustálil na čísle 3065, pričom oprávnených voličov je 66.132. Pre prvé kolo volieb to bolo 1837 voličských preukazov a oprávnených voličov bolo 66.157, informovala TASR hovorkyňa primátora Martina Kanisová.

Pre porovnanie, v roku 2009 bolo pre prvé kolo prezidentských volieb vydaných 1009 a pre druhé 1844 voličských preukazov pri počte 68.014 oprávnených voličov.

Vo Zvolene vydali k dnešnému dňu pre druhé kolo volieb 1544 voličských preukazov. V roku 2009 ich bolo pre druhé kolo 955, informovala vedúca organizačného odboru mesta Zvolen Silvia Husáriková.

Podľa vedúcej kancelárie primátora Brezna Dany Kmeťovej v meste je 16.793 oprávnených voličov a 21 okrskov. "Pre prvé kolo sme vydali 366 voličských preukazov a pre druhé kolo 581 voličských preukazov," dodala Kmeťová.

Záujem o voličské preukazy na Zemplíne je v prípade 2. kola vyšší

O vydanie voličských preukazov pre tohtoročné prezidentské voľby požiadali príslušné samosprávy aj tisícky Zemplínčanov. Do 2. kola voľby hlavy štátu sa chystá zapojiť prostredníctvom preukazov väčšie množstvo oprávnených voličov ako v prípade 1. kola.

Na základe spomínaného preukazu môže byť osoba, ktorej prináleží, zapísaná do zoznamu oprávnených voličov v ktoromkoľvek volebnom okrsku na Slovensku. V prípade záujmu ho vydávali samosprávy jednotlivým záujemcom súčasne pre obe kolá volieb prezidenta SR.

Pre 1. kolo voľby prezidenta vydali v Humennom 952 a pre druhé zatiaľ vyše 1350 voličských preukazov, informovala TASR hovorkyňa radnice Michaela Slivková Kirňaková.

Aj v Michalovciach vydali pre 2. kolo viac preukazov (1106) ako v prípade 1. kola (792). Podobne je na tom aj ďalšie zemplínske mesto Snina. Pre 1. kolo volieb tam vydali 444 a pre 2. viac ako 660 preukazov. Vo Vranove nad Topľou požiadalo o preukaz v rámci 1. kola 448 a 2. kola doteraz 670 záujemcov.

Do sobotňajších (29.3.) volieb prezidenta sa na území Zemplína chystajú zapojiť po prvý raz mnohí mladí voliči. Týka sa to napríklad mesta Humenné. "Evidujeme 13 nových voličov. Do prvého kola sa zapojiť nemohli, keďže vtedy nemali 18 rokov. Traja z nich slávia 18. narodeniny práve dnes, dvaja dovŕšia plnoletosť v sobotu," priblížila Slivková Kirňaková.

O voličské preukazy je v Prešovskom kraji veľký záujem

V niektorých mestách Prešovského kraja je o voličské preukazy pre 2. kolo prezidentských volieb takmer dvojnásobný záujem ako pred 2. kolom volieb hlavy štátu v roku 2009.

V Prešove podľa zastupujúcej hovorkyne Anny Polačkovej vydali pracovníčky mestského úradu už predpoludním takmer o 1000 voličských preukazov viac ako v roku 2009. Vtedy bol záujem o preukazy pre 2. kolo prezidentských volieb vysoký, požiadalo o ne 1945 voličov. Tentoraz na konci pracovnej doby hlásili pracovníčky 3015 vydaných preukazov, len dnes vydali 111 preukazov.

Takmer dvojnásobne stúpol počet záujemcov o voľby mimo trvalého bydliska aj v Bardejove. Do konca pracovnej doby vydali na mestskom úrade podľa vedúceho kancelárie primátora Jozefa Guligu pre 2. kolo volieb 1069 preukazov, kým v roku 2009 ich bolo 561.

Mesto Svidník vydávalo podľa hovorkyne Kristíny Tchirovej voličské preukazy dnes len do 11.00 h. Celkovo ich vystavili 590 kusov. V roku 2009 to bolo 435.

V Stropkove odovzdali 444 a v Sabinove 303 voličských preukazov pre 2. kolo volieb prezidenta. V obidvoch mestách hlásili dvojnásobný počet vydaných preukazov už v prvom kole volieb.

Záujem o voličské preukazy pre druhé kolo v Žiline a Martine stúpol

O voličské preukazy pre druhé kolo prezidentských volieb prejavilo v Žiline záujem 2358 voličov, pričom v roku 2009 o ne požiadalo 1102 voličov. TASR o tom informoval hovorca mesta Žilina Pavol Čorba.

O preukazy pre prvé kolo podľa neho požiadalo 1616 voličov, v roku 2009 vydalo mesto Žilina pre prvé kolo 753 voličských preukazov. "Volebné miestnosti v 79 okrskoch budú otvorené od 7. do 22. hodiny," povedal Čorba.

V Martine vydali podľa hovorkyne mesta Zuzany Kalmanovej pre druhé kolo prezidentských volieb 1501 voličských preukazov, v roku 2009 ich vydali 872. "Pre prvé kolo prezidentských volieb sme vydali 867 voličských preukazov, v roku 2009 o ne požiadalo 458 voličov," dodala Kalmanová.