Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Tento týždeň začne židovský sviatok Pesach

Oslava Pésachu v Jeruzaleme, archívne foto Foto: TASR/AP

Všetky potraviny používané počas Pesachu sú prísne kontrolované, vrátane vína, suroviny prinesené do domácnosti sa dôkladne umyjú.

Bratislava 2. apríla (TASR) - Pamiatku vyslobodenia Izraelitov z otroctva v Egypte pripomína židovský sviatok Pesach. Prvý deň sviatku v tomto roku pripadá na sobotu 4. apríla, sláviť sa však začína ako všetky židovské sviatky už v predvečer, čiže v piatok 3. apríla.

Pesach obvykle pripadá na dni kresťanského Veľkého týždňa. Je to veľmi starý sviatok, slávi sa už vyše 3300 rokov. Trvá osem dní, slávia sa prvé a posledné dva dni, ostatné štyri dni sú polosviatky, počas ktorých je dovolené vykonávať domáce práce.

Členovia židovských komunít počas Pesachu spomínajú nielen na radosť z oslobodenia, ale aj na ťažkú prácu počas otroctva v starovekom Egypte, útlak a pokus o ich zničenie zo strany faraóna. Keďže sa faraón zdráhal prepustiť izraelských otrokov, Hospodin potrestal egyptskú krajinu pohromami, ktoré sú známe ako desať egyptských rán. Poslednou ranou, po ktorej sa faraón rozhodol Židov prepustiť, bolo usmrtenie všetkých prvorodených Egypťanov. Aby anjel smrti, ktorý prešiel počas noci celou krajinou, rozpoznal židovské domy, Hospodin prikázal Židom označiť rámy a prahy ich dverí krvou baránka. Anjel smrti obchádzal takto označené domy bez toho, aby niekoho usmrtil. Podľa tradície je od toho odvodené pomenovanie sviatku Pesach, keďže to slovo znamená obchádzanie či obídenie.

Židovské rodiny alebo priatelia sa počas Pesachu stretávajú pri slávnostne prestretom stole a pri bohatom osvetlení na spoločnej večeri nazývanej seder alebo sederová večera. K tradičným jedlám počas Pesachu patria nekvasené chleby - maces, ktoré symbolizujú skutočnosť, že Židia odchádzali z egyptského otroctva náhle a nestihli si pripraviť vykysnuté cesto na chlieb. Odchádzali s nevykysnutým cestom, z ktorého piekli placky, preto sa Pesach nazýva aj sviatkom nekysnutého cesta.

Pri sederovej večeri na stole nechýbajú horké byliny či pohár so slanou vodou pripomínajúce horkosť osudu a utrpenie počas otroctva v Egypte. Kosť s malým množstvom mäsa (často to býva kura) je na stole ako spomienka na jedenie pečeného baranieho mäsa počas poslednej noci pred odchodom z Egypta. Na sviatočnom stole nesmie chýbať ani na tvrdo uvarené vajce. Jeho škrupina symbolizuje krehkosť ľudského života a samotné vajce je symbolom plodnosti. Na znak radosti z vyslobodenia sa pije víno.

Všetky potraviny používané počas Pesachu sú prísne kontrolované, vrátane vína, suroviny prinesené do domácnosti sa dôkladne umyjú. Pred začatím Pesachu sa v židovských domácnostiach robí dôkladné čistenie, aby nikde nezostal ani kúsok chamecu - zvyškov kysnutého cesta alebo pečiva. V centre pozornosti je výroba macesu, ktorá sa riadi osobitnými predpismi.