Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Minister P. Žiga potvrdil záujem o vývoz vody zo Slovenska

Na snímke minister životného prostredia Peter Žiga. Foto: TASR/Michal Svítok

Podľa ministra dnes vodárenské spoločnosti majú voľné kapacity vody, ktoré by mohli vyviezť.

Bratislava 18. júna (TASR) – Minister životného prostredia Peter Žiga (Smer-SD) má informácie o tom, že je záujem o vývoz slovenskej vody do zahraničia. Pripustil to dnes po rokovaní vlády.

Žiga sa chystá v parlamente obhajovať novelu vodného zákona, ktorá vodu definuje ako strategickú surovinu a zavádza reguláciu pre jej vývoz. Aj dnes zopakoval, že jeho hlavnou motiváciou je preventívne sa pripraviť na budúcnosť, kedy v dôsledku globálneho otepľovania stúpne záujem o túto surovinu.

Priznal však, že záujem o vývoz vody registruje už aj dnes. Bližšie ho však jeho ministerstvo nevie identifikovať, lebo nemá na to "algoritmus". "Informácie sú, ale nemáme páky. My chceme dostať do rúk páky, aby sme vedeli povedať, tak táto voda je dôležitá v túto chvíľu pre ľudí na Slovensku a nebude sa vyvážať," vysvetlil.

Podľa ministra dnes vodárenské spoločnosti majú voľné kapacity vody, ktoré by mohli vyviezť. Spoločnosti sa zúčastnili na príprave novely zákona, Žiga však tvrdí že o export neprejavili záujem. Informácie o tom, že by takáto snaha mohla na Slovensku byť, však má aj od nich.

"Ja chránim vodu ako celok. Či vznikne nejaký projekt, či to bude robiť Bratislavská vodárenská spoločnosť, Transpetrol, alebo nejaká viedenská firma, to je v tejto chvíli nepodstatné. Voda je prírodné bohatstvo a štát musí mať kontrolu nad ňou, aby ju vedel zabezpečiť pre svojich ľudí," zareagoval na špekuláciu, že by súčasťou pripravovaného ropovodu z Rakúska mohlo byť aj potrubie na prepravu pitnej vody.

Ešte pred príchodom novely vodného zákona do parlamentu čelí Žiga kritike. Námietky vzniesli minulý týždeň predstavitelia hnutia NOVA. Poslanec OĽaNO Igor Hraško v utorok (17.6.) oznámil, že spúšťa petíciu proti privatizácii vody a jej predaju do zahraničia bez súhlasu ľudí. Podľa ministra je argumentácia poslanca postavená "na úplných nezmysloch".

Hraško tvrdí, že súčasný vodný zákon vývoz vody neumožňuje a možnosť zavedie až Žigova novela. "Nie je to pravda," reagoval dnes minister. "Dnešný zákon hovorí o tom, že na úrovni nejakého okresného prednostu úradu životného prostredia alebo všeobecnej štátnej správy môže dôjsť k rozhodnutiu o tom, že voda môže byť vyvezená bez toho, aby o tom vedela vláda," doplnil.

Na otázku TASR, či neuvažoval zakázať novelou vývoz vody úplne, Žiga odpovedal, že v podmienkach Európskej únie by takéto niečo nebolo možné. Po novom bude vláda rozhodovať o každom vývoze vody do zahraničia, povolenia budú pritom časovo obmedzené. Do novely zákona sa okrem pitnej vody dostávajú aj minerálne vody, ktoré momentálne spadajú výlučne do kompetencie ministerstva zdravotníctva.