Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Žiga: V súvislosti s Vietnamom budeme zrejme musieť prijať opatrenia

Na snímke podpredseda strany SMER-SD Peter Žiga. Foto: TASR - Martin Baumann

Rezort diplomacie avizoval, že v prípade, ak nebude vysvetlenie vietnamského veľvyslanca dostatočné, Slovenská republika si vyhradzuje možnosť prijatia ďalších opatrení v zmysle diplomatickej praxe.

Bratislava 3. mája (TASR) - Podozrenia zo zavlečenia vietnamského podnikateľa do vlasti tamojšou tajnou službou nedávajú slovensko-vietnamským vzťahom dobrý kredit. Vo štvrtok to povedal minister hospodárstva Peter Žiga (Smer-SD). "A tým pádom pravdepodobne budeme musieť na rezorte aj na pôde ministerstva zahraničných vecí prijať opatrenia, ktoré s tým možno budú súvisieť," dodal.

Žiga považuje Vietnam za relevantného partnera. Ide však najmä o obchodné vzťahy. "Obchod sa nedeje na úrovni štátu, ale na úrovni firiem a väčšinou sú to súkromné firmy, v ktorých štát nerozhoduje," konštatoval.

Rezort diplomacie už avizoval, že v prípade, ak nebude vysvetlenie vietnamského veľvyslanca dostatočné, Slovenská republika si vyhradzuje možnosť prijatia ďalších opatrení v zmysle diplomatickej praxe. S veľvyslancom sa predstavitelia ministerstva stretli vo štvrtok.

K únosu Trinh Xuan Thanha, podnikateľa a niekdajšieho straníckeho funkcionára, malo dôjsť v lete 2017 v Nemecku. Na únose sa podľa nemeckých médií mala podieľať vietnamská tajná služba. Prípad spájajú i s návštevou generála To Lama na Slovensku, keďže niektorí podozriví sa mohli objaviť v jeho prítomnosti v Slovenskej republike. Trinh Xuan Thanh bol podľa nemeckých médií vo Vietname odsúdený za korupciu a spreneveru miliónov dolárov.