Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Sestry žilinskej nemocnice podali výpoveď, sú totálne preťažené

FNsP v Žiline Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Komora sestier žiada ministra zdravotníctva o riešenie situácie vo FNsP Žilina.

Žilina 20. marca (TASR) – Dvadsaťpäť sestier centrálnej JIS Fakultnej nemocnice s poliklinikou (FNsP) Žilina podalo dnes ráno výpoveď s výzvou, v ktorej poukazujú na preťaženosť nadčasovou prácou a žiadajú odvolanie námestníčky pre ošetrovateľstvo Margity Porubčanskej. Na brífingu o tom dnes informovala predsedníčka Odborového zväzu sestier a pôrodných asistentiek (OZ SaPA) Monika Kavecká.

Zdôraznila, že zaťaženosť sestier spôsobuje ich totálnu vyčerpanosť a syndróm vyhorenia. "Nechceme, aby tieto riziká znášal pacient. Preto žiadame, aby sestry neboli preťažené nadčasovou prácou viac ako desať hodín mesačne a aby tomu bol prispôsobený počet sestier na centrálnej JIS a v celej fakultnej nemocnici. Nechceme preplatenie nadčasových hodín, ktoré nám doposiaľ vznikli. Ale poskytnutie náhradného voľna do konca augusta tohto roku v termínoch, o ktoré požiada samotná sestra. V tejto súvislosti žiadame pripraviť plán čerpania náhradného voľna tak, aby náhradné voľno za uvedené nadčasy začalo byť poskytované už od budúceho mesiaca," povedala Kavecká.

Komora sestier žiada ministra o riešenie situácie vo FNsP Žilina

Výpovede dvadsiatich piatich sestier žilinskej fakultnej nemocnice sú krokom zúfalstva z dlhodobej neschopnosti manažmentu nemocnice. Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek (SK SaPA) preto žiada ministra zdravotníctva Viliama Čisláka o okamžité riešenie vzniknutej situácie. TASR o tom dnes informovala prezidentka SK SaPA Iveta Lazorová.

Sestry podľa nej dlhodobo upozorňovali na vysokú pracovnú záťaž v podobe veľkého počtu nadčasových hodín či vysokého počtu pacientov na jednu sestru. "V dôsledku toho odmietli podávať intravenózne injekcie, čo spôsobilo kolaps oddelenia. Situácia vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou (FNsP) Žilina je veľmi zlá, keď sa 25 sestier odhodlalo podať výpovede, čo na Slovensku nie je štandardné pre sestry. Ich rozhodnutie považujeme za krok zúfalstva z dlhodobo nahromadených problémov, ktoré sú jednoznačne výsledkom neschopnosti manažmentu nemocnice. Vyzývame ministra zdravotníctva Viliama Čisláka, aby okamžite odvolal riaditeľa nemocnice a spravil tam poriadok," uviedla Lazorová s tým, že komora je pripravená sestrám poskytnúť právnu pomoc, ak o to požiadajú.

"Problémy, ktoré sestry požadujú zmeniť, nie sú len problémom FNsP v Žiline, ale týkajú sa väčšiny zdravotníckych zariadení. Nedá sa vylúčiť, že v blízkej budúcnosti podajú sestry výpovede aj v iných zdravotníckych zariadeniach. Preto by kompetentní mali bezodkladne systémovo riešiť nahromadené problémy," dodala Lazorová.
"Žiadame okamžité riešenie centrálnej JIS ako samostatného pracoviska a nákladového strediska. Aby na základe ekonomických výsledkov bola oceňovaná aj práca týchto zamestnancov oddelenia. Žiadame, aby bol stanovený zodpovedný lekár za oddelenie centrálnej JIS, aby nedochádzalo k personálnym nejasnostiam a žiadame zjednotené vedenie zdravotnej dokumentácie," dodala predsedníčka OZ SaPA.

Predseda Lekárskeho odborového združenia (LOZ) v žilinskej FNsP Peter Blaško doplnil, že trinásť lekárov interného oddelenia naďalej trvá na výpovediach. "Ako sme sa dohodli s pánom riaditeľom na poslednom stretnutí, do konca marca má byť koncepcia riadenia vypracovaná s poverenou primárkou, ktorú predložia internistom. Pokiaľ viem, k dnešnému dňu k tomu nedošlo. Čo bude ďalej, zatiaľ neviem. Pretože, lekári a sestry tvoria jeden tím. A keď nebudú sestry na centrálnej JIS, tak neviem. Keby si mali lekári podávať všetku intravenóznu liečbu, preväzovať pacientov, neviem si to predstaviť," podotkol Blaško.

Riaditeľ FNsP Žilina Štefan Volák informoval, že so sestrami na oddelení centrálnej JIS rokoval minulý týždeň. "Hovoril som im o riešení a všetky v tom čase potvrdili, že tento spôsob starostlivosti o pacienta im vyhovuje. Dohodli sme sa, že vytvoríme také časové podmienky, aby nevznikali nové nadčasové hodiny. Od 1. marca začíname platiť všetky aktuálne vzniknuté nadčasové hodiny a od 1. júna v šiestich dávkach ideme preplatiť zvyšné nadčasové hodiny, ktoré zostali z minulosti. Aby sme k 1.1.2016 nemali žiadnu nadčasovú hodinu. Takisto som sestry informoval, že dochádza aj k určitým zmenám vo vedení, dostanú dvoch lekárov, ktorí tam budú natrvalo," dodal Volák s tým, že došlo k informačnému šumu alebo správne informácie nedošli na správne miesta.

"Dnes sme sa dohodli tak, že sestry sa najneskôr do utorka znovu stretnú a dajú mi svoje rozhodnutie. Ale také, z ktorého bude jasné, že sú to ony, že to podpísali v tento deň a že takto to chcú," doplnil riaditeľ FNsP Žilina, ktorý zatiaľ odmieta odvolanie námestníčky pre ošetrovateľstvo.

Pripomenul, že pred jeho nástupom pacienti nemali centralizovanú JIS starostlivosť. "A nič nebráni tomu, aby sme sa k tomu vrátili naspäť. Ale ja by som to osobne považoval za krok späť v starostlivosti o pacienta. Nerád by som k tomu pristúpil, ale to je jednoduché riešenie. Jednoducho tie lôžka zatvorím. Nie je nič jednoduchšie ako vydať rozhodnutie, že to ruším," uzatvoril Volák.