Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Na Žilinskej univerzite bude v novom akademickom roku 8200 študentov

Erb mesta Žilina Foto: Heraldický register

Na siedmich fakultách Žilinskej univerzity v Žiline a v dvoch celouniverzitných programoch bude v 64. akademickom roku, ktorý otvorili v piatok 30. septembra, študovať spolu 8200 študentov.

Žilina 1. októbra (TASR) - Na siedmich fakultách Žilinskej univerzity (ŽU) v Žiline a v dvoch celouniverzitných programoch bude v 64. akademickom roku, ktorý otvorili v piatok 30. septembra, študovať spolu 8200 študentov. Do prvého ročníka bakalárskeho stupňa nastúpi 2265 študentov, do prvého ročníka inžinierskeho alebo magisterského štúdia 1307 študentov. TASR o tom informovala Katarína Géčová z oddelenia pre medzinárodné vzťahy a marketing ŽU.

Doplnila, že aj tento rok pomáhajú odborové a podnikové štipendiá a štipendijné stáže vo významných spoločnostiach z oblasti strojárstva a dopravy zvyšovať záujem najmä o technické študijné programy. "Odborové štipendiá sú každoročne poskytnuté viac ako 1000 študentom. Ďalších takmer 1200 študentov, ktorí majú výborný prospech, prípadne dosiahli mimoriadny výsledok v oblasti štúdia, výskumu, športovej či umeleckej činnosti, získalo v minulom akademickom roku motivačné štipendiá prospechové, mimoriadne alebo fakultné," uviedla Géčová.

Inovovaných podľa nej bolo niekoľko študijných programov. "Výskumný ústav vysokohorskej biológie so sídlom v Tatranskej Javorine otvára v akademickom roku 2016/2017 akreditovaný spoločný magisterský študijný program alpínska ekológia s University College of Southeast Norway. Ústav znaleckého výskumu a vzdelávania, ktorý je súčasťou univerzity, otvára tretí stupeň vysokoškolského štúdia v študijnom odbore súdne inžinierstvo," dodala Géčová.

Úspešné aktivity ŽU v rámci európskeho výskumného priestoru prezentuje riešenie 38 projektov medzinárodných výskumných schém, z toho deväť je z rámcových programov Európskej únie (EÚ) a tri projekty schémy HORIZONT 2020. "Prepojenie akademického prostredia s podnikateľskou sférou má na ŽU dlhodobú tradíciu, tímy expertov riešia ročne viac ako 150 projektov pre domáce i zahraničné podnikateľské subjekty. V oblasti medzinárodných vzťahov ŽU naďalej pokračuje v prehlbovaní doterajšej a nadväzovaní novej spolupráce. V uplynulom akademickom roku podpísala univerzita memorandá a zmluvy o spolupráci v oblasti pedagogickej a vedeckovýskumnej činnosti s univerzitami v Číne, Južnej Afrike, Argentíne, Fínsku, Ukrajine, Japonsku, Kórei, Francúzsku, Poľsku, Českej republike a Bielorusku," uzavrela Géčová.