Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Stredoškoláci usporiadali v centre Žiliny protest proti korupcii

Na snímke účastníci protestu proti korupcii na Mariánskom námestí v Žiline dňa 12. júna 2017. Pochod zorganizovali študenti, ktorí okrem iného požadajú odstúpenie ministra vnútra R. Kaliňáka, policajného prezidenta T. Gašpara a prešetrenie káuz Gorila a Bašternák. Foto: FOTO TASR - Erika Ďurčová

Žilinský protest, na ktorom sa zišlo približne 1500 ľudí, bol podľa organizátorky M. Knoškovej apolitický a nestranícky, bez podpory politických strán.

Žilina 12. júna (TASR) – Protikorupčný protest usporiadali dnes stredoškoláci na Mariánskom námestí v Žiline.

"Ide nám v prvom rade o to, aby sme vyzbierali 100.000 podpisov na protikorupčnú petíciu. Momentálne už je vyzbieraná takmer polovica. Sme tu všetci preto, aby sme sa pripojili k bratislavskej iniciatíve," povedala jedna z organizátoriek protestu, stredoškoláčka Michaela Knošková.

Spoluorganizátorka a jej spolužiačka Adriana Repáňová doplnila, že zorganizovať protest v Žiline sa rozhodli počas aprílového protestu proti korupcii v Bratislave. "Aj my, študenti zo Žiliny, chceme podporiť túto iniciatívu. Lebo si naozaj myslíme, že je potrebné bojovať proti korupcii," uviedla Repáňová.

Žilinský protest, na ktorom sa zišlo približne 1500 ľudí, bol podľa Knoškovej apolitický a nestranícky, bez podpory politických strán, založený čisto ako iniciatíva študentov stredných škôl. "Cieľom študentov je ukázať, že ľudia si uvedomujú kritickú situáciu, v ktorej sa momentálne nachádza Slovensko. A neostanú len pri rečiach, ale prejdú ku skutkom, pretože skutok sa stal. A práve študenti ho chcú oplatiť ich vlastným skutkom," zdôraznila Knošková.

Protest podporili aj bývalá zamestnankyňa Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Zuzana Hlávková, matka zavraždeného Róberta Remiáša Anna Remiášová či herec Juraj Kemka. Počas protestu v centre Žiliny zbierali študenti podpisy pod petíciu, ktorá zahŕňa návrhy na odvolanie ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD), odchod špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika a vystúpenie členov petičného výboru v parlamente.