Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Slovensko

M. Žilinka je zrejme posledný kandidát Ľudovej platformy na šéfa NKÚ

Maroš Žilinka Foto: TASR/Martin Baumann

Nového šéfa NKÚ a dvoch podpredsedov bude parlament voliť 28. mája.

Bratislava 17. mája (TASR) - Bývalý štátny tajomník na ministerstve vnútra Maroš Žilinka je zrejme posledným kandidátom Ľudovej platformy (KDH, SDKÚ-DS, Most-Híd) na predsedu Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ). Žilinkovu nomináciu ľudovci podali v parlamente dnes. Sú však pripravení stiahnuť ju, ak nebude voľba šéfa NKÚ verejná. Povedali to na dnešnej tlačovej konferencii v Národnej rade SR predsedovia klubov KDH, SDKÚ-DS a Most-Híd.

"Maroš Žilinka spĺňa všetky odborné a morálne predpoklady, aby túto funkciu mohol zastávať," povedal Pavol Hrušovský (KDH). Lucia Žitňanská (SDKÚ-DS) zopakovala, že Žilinka je kandidátom opozície pre verejnú voľbu. "Pokiaľ strana Smer odhlasuje tajnú voľbu, tak sme dohodnutí, že kandidatúru Maroša Žilinku stiahneme," doplnila Žitňanská.

Dôvod, prečo ľudovci trvajú na verejnej voľbe, je podľa nej ten, že sa už nechcú zúčastňovať na hrách, ktoré Smer-SD v parlamente s voľbou šéfa NKÚ hrá. Ľudová platforma zatiaľ s vládnou stranou nerokovala o Žilinkovi ani o tom, či bude voľba tajná, alebo verejná. Chystajú sa na to teraz. Hrušovský verí, že Žilinka bude zvolený. "Ak nebude, tak je predbežná dohoda, že je to posledný kandidát," uzavrel.

Nového šéfa NKÚ a dvoch podpredsedov bude parlament voliť 28. mája. Poslanci môžu svoje návrhy na kandidátov predkladať do 17. mája do 16.00 h. Zvolenie predsedu NKÚ závisí od Smeru-SD, opozícia nemá dosť hlasov. V Smere-SD majú vraj so Žilinkom problém. Sociálnym demokratom sa údajne nepozdáva jeho pôsobenie na ministerstve vnútra z čias vlády Ivety Radičovej.

Post predsedu NKÚ patrí podľa slov premiéra Roberta Fica (Smer-SD) opozícii. Podľa dohody opozície ho mala nominovať SaS. Jej dvaja doterajší kandidáti Kamil Krnáč a Vladimír Klimeš, ktorých podporovala aj Ľudová platforma, neuspeli. Po tom, ako zo SaS odišli piati poslanci, sa Ľudová platforma rozhodla pre vlastného nominanta bez liberálov.

Na čele NKÚ je v súčasnosti presluhujúci Ján Jasovský (nominant ĽS-HZDS), ktorému už uplynulo funkčné obdobie. Keďže nástupcu stále nemá, úrad riadi ďalej.