Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Žilinka: Zárukou mojej nestrannosti je aj etika a psychická integrita

Maroš Žilinka Foto: TASR/Martin Baumann

Po Žilinkovom predstavení sa nebol zo strany prítomných poslancov o rozpravu záujem. Hlasovaním všetci poslanci Žilinkovu nomináciu odobrili.

Bratislava 23. mája (TASR) - Nezávislá kontrola je považovaná za jednu z najvyšších hodnôt demokracie. Počas dnešného vypočutia na pôde Výboru NR SR pre financie a rozpočet to vyhlásil opozičný kandidát na post predsedu Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR Maroš Žilinka, ktorý si práve v tomto duchu predstavuje svoje pôsobenie, ak bude zvolený.

"Predstavujem si to ako striktné napĺňanie atribútu nezávislosti. Nezávislosť výlučne na základe zákona, nie na základe direktív. Rozvoj NKÚ na báze profesionality a etiky bez zasahovania kohokoľvek do personálnych návrhov," deklaroval. Zárukou jeho osobnej nestrannosti má byť profesionálna etika, nestrannosť, zodpovednosť, úcta k právu a spravodlivosti i psychická integrita. Tu spomenul, že ako špeciálny prokurátor má za sebou aj psychologické testy.

Riešenia Maroša Žilinku


Žilinka vidí v rámci NKÚ štyri oblasti, v ktorých by bolo potrebné zabrať. Spomenul plánovanie kontrolnej činnosti v oblasti štátnej správy, kontrolu orgánov VÚC a hospodárenia obcí, ako aj vyššiu efektivitu a počet zamestnancov expozitúr, potrebu efektívnejšieho využívania eurofondov a lepšiu komunikáciu. "Spoločnosť by mala dospieť k názoru, že sa oplatí dodržiavať zákon, lebo existuje nezávislý orgán, ktorý na pochybenie poukáže," povedal.

Maroš Žilinka vo svojom vystúpení poslancom vymenoval svoje doterajšie skúsenosti a funkcie, ktoré ho majú kvalifikovať na funkciu predsedu NKÚ. Zvýraznil najmä pôsobenie v oblasti veľkej ekonomickej kriminality, tiež spomenul, že má previerku na najvyšší stupeň prísne tajné. "Všetky tieto vlastnosti by mal mať aj predseda NKÚ. S pokojným svedomím sa môžem o túto funkciu uchádzať," vyhlásil. Svoje šance na zvolenie odhadovať nechcel. Vraj nikdy netipoval a nebude ani teraz. Nemyslí si však, že je len štatistom a domnieva sa, že predseda NKÚ bude tentoraz zvolený.

Jeden z navrhovateľov Žilinku, líder KDH Ján Figeľ, povedal, že túto nomináciu považuje za kvalifikovanú aj po odbornej a morálnej stránke. "Ako prokurátor sa venuje závažnej ekonomickej trestnej činnosti. Ako štátny tajomník mal na starosti legislatívu a verejnú správu. Je to kandidát, ktorý by Slovensku pomohol v boji s korupciou. Nie je a nebol členom žiadnej strany. Premiér Robert Fico (Smer-SD) nás vyzval na predloženie kandidáta a my tak činíme," konštatoval.

Po Žilinkovom predstavení sa nebol zo strany prítomných poslancov o rozpravu záujem. Hlasovaním všetci poslanci Žilinkovu nomináciu odobrili.

Žilinka je nominant Ľudovej platformy


Na nominácii bývalého štátneho tajomníka na ministerstve vnútra v rokoch 2010 až 2012 Maroša Žilinku sa dohodli strany Ľudovej platformy (KDH, SDKÚ-DS, Most-Híd). Trvajú však na verejnej voľbe a ak Smer-SD presadí tajnú, Žilinku stiahnu. Strany zároveň pripustili, že Žilinka je ich posledný kandidát.

Nového šéfa NKÚ a dvoch podpredsedov bude parlament voliť 28. mája. Zvolenie predsedu NKÚ závisí od vládnej strany, keďže opozícia nemá dosť hlasov. V Smere-SD vraj majú so Žilinkom problém. Sociálnym demokratom sa údajne nepozdáva jeho pôsobenie na ministerstve vnútra z čias vlády Ivety Radičovej.

Post predsedu NKÚ patrí podľa slov premiéra Roberta Fica (Smer-SD) opozícii. Pôvodne ho mala nominovať SaS. Jej dvaja doterajší kandidáti Kamil Krnáč a Vladimír Klimeš, ktorých podporovala aj Ľudová platforma, neuspeli. Po tom, ako zo SaS odišli piati poslanci, sa Ľudová platforma rozhodla pre vlastného nominanta bez liberálov.

Na čele NKÚ je v súčasnosti presluhujúci Ján Jasovský (nominant ĽS-HZDS), ktorému už uplynulo funkčné obdobie. Keďže nástupcu stále nemá, úrad riadi ďalej.