Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Zimenová navrhuje, aby osobní asistenti mohli pôsobiť v školách

Na archívnej snímke Zuzana Zimenová. Foto: TASR/Jakub Kotian

V súčasnosti majú asistenti vstup do škôl zakázaný, a to aj do špeciálnych škôl. Výnimku majú len študenti so zdravotným postihnutím na vysokých školách.

Bratislava 13. decembra (TASR) - V školách by mohli deťom pomáhať osobní asistenti. Navrhuje to nezaradená poslankyňa Zuzana Zimenová v novele zákona o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia. Právnu normu predložila na úvod 10. rokovacieho dňa 23. schôdze parlamentu.

V súčasnosti majú totiž asistenti vstup do škôl zakázaný, a to aj do špeciálnych škôl. Výnimku majú len študenti so zdravotným postihnutím na vysokých školách. Preto chce toto "nezmyselné nastavenie" odstrániť. Ak by bol zákon prijatý, osobní asistenti by mohli podľa Zimenovej pomáhať deťom aj počas vyučovania v škole.

"Cieľom zákona je rozšíriť individuálnu pomoc pre žiakov so zdravotným postihnutím. Mnoho žiakov potrebuje pomoc aj pri bežných činnostiach. Asistenti učiteľa sú zodpovední len za činnosti, ktoré súvisia s pedagogickou činnosťou," skonštatovala Zimenová s tým, že osobných asistentov deti už k dispozícii majú, no nemôžu ich využívať na pôde školy.

V stredu doobeda o 11. hodine čaká zákonodarcov hlasovanie o návrhu štátneho rozpočtu na budúci rok. Rezort financií, ktorý návrh predložil, v ňom počíta s poklesom deficitu v roku 2018 pod 1 % hrubého domáceho produktu. Účasť na hlasovaní o zákone roka avizoval aj premiér Robert Fico (Smer-SD).