Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Žitňanská dúfa, že prípad Hedvigy M.Ž. bude v Maďarsku rýchlo ukončený

Na snímke ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská. Foto: TASR/Martin Baumann

Žitňanská ocenila krok svojho predchodcu Tomáša Boreca (Smer-SD), ktorý krátko pred odchodom z funkcie vyslovil súhlas s tým, aby bol prípad presunutý do Maďarska.

Bratislava 30. marca (TASR) – Prípad Hedvigy M. Ž. je obrovskou traumou tejto spoločnosti. Po skončení dnešného prvého zasadnutia novej vlády to povedala jej podpredsedníčka a ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd).

Žitňanská ocenila krok svojho predchodcu Tomáša Boreca (Smer-SD), ktorý krátko pred odchodom z funkcie vyslovil súhlas s tým, aby bol prípad presunutý do Maďarska. „Myslím, že je to dobré, aj keď sa neviem stotožniť s tým, že sme sa nevedeli vysporiadať s touto traumou na Slovensku tak, ako by sme sa mali vysporiadať,“ priznala ministerka.

„Tu treba jednoducho povedať, že to bol prípad, ktorý bol od začiatku spolitizovaný, a všetky inštitúcie, ktoré sa mu venovali, postupovali spôsobom, s ktorým sa ja neviem stotožniť,“ uviedla ďalej.
Na snímke Hedviga Žáková - Malinová, archívne foto
Foto: TASR/Vladimír Benko

Z tohto dôvodu podľa nej vláda Ivety Radičovej, ktorej bola súčasťou, dohodla v minulosti na Európskom súde pre ľudské práva v Štrasburgu zmier s Hedvigou M. Ž. „Teraz je prípad v Maďarsku a dúfam, že bude veľmi rýchlo ukončený,“ doplnila Žitňanská.

Tomáš Borec vyslovil súhlas s odovzdaním kauzy Hedvigy M. Ž. do Maďarska 17. marca. Konal na základe podnetu Okresného súdu v Nitre, na ktorý sa Hedviga M. Ž. obrátila ako občianka Maďarska. K našim južným susedom sa tak presúva trestné konanie pre prečin krivej výpovede voči nej.

Kauza Hedvigy M. Ž sa ťahá od augusta 2006, keď ohlásila polícii, že ju v Nitre napadli dvaja muži pre to, že hovorila po maďarsky. Policajné vyšetrovanie prípadu bolo o mesiac ukončené s tým, že skutok sa nestal a vtedajšia študentka Univerzity Konštantína Filozofa si celý čin vymyslela. Od mája 2007 je stíhaná pre krivú výpoveď a krivú prísahu.